Foto: Reuters/Scanpix

Par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Sīrijā apsūdzētais jaunietis intervijā Latvijas Televīzijai (LTV) noliedz, ka būtu piedalījies karadarbībā, kā arī šāvis uz cilvēkiem.

"Karā es neesmu piedalījies," intervijā sacīja Mārtiņš. Viņš vairākkārt uzsvēra, ka nav vērsis ieroci uz cilvēkiem. "Neesmu izmantojis ieroci vai šāvis uz jebkādu cilvēku," apgalvoja jaunietis, kurš norādīja, ka "ir kļuvis par propagandas upuri".

Viņš arī atklāja, ka uz Sīriju devies "lai palīdzētu tiem cilvēkiem, kas tur atrodas". Tāpat jaunietis LTV pavēstīja, ka viņu ieinteresējis Korāns, kuru arī bija sācis lasīt. "Domāju, ka Korānā biju atradis patiesību," sprieda Mārtiņš.

Jaunietis esot domājis iesaistīties islāma valsts veidošanā kā civilists, nepiedaloties karadarbībā, viņš esot vēlējies palīdzēt vietējiem iedzīvotājiem. Jaunietis apgalvojis, ka, vēl Latvijā esot, neesot apjautis teroristu nežēlību, lai arī tā plaši tika aprakstīta masu medijos.

Par savu naudu jaunietis aizbraucis uz Turciju, no turienes pārieta Sīrijas robeža un nonākts pie kāda "Daesh" grupējuma, kur viņam atņemti dokumenti un visas mantas. Tad viņu sākuši apmācīt karadarbībai, no kā izvairīties neesot bijis iespējams.

Tobrīd jaunietis sapratis, ka tas nav gluži tas, ko viņš vēlas darīt Sīrijā, tāpēc sācis meklēt iespējas nokļūt atpakaļ Latvijā. Apsūdzētais jaunietis raidījumam apgalvoja, ka viņš Sīrijā piedzīvojis vilšanos. "Sāku domāt, kā ir iespējams [izkļūt laukā no "Daesh" teritorijas"] ārā," apgalvoja jaunietis.

Tas esot bijis ļoti sarežģīti, un šo mēģinājumu gaitā viņu Rakā noķēruši "Daesh" cilvēki un ielikuši cietumā, kur viņš pavadījis piecus mēnešus. Pēc jaunieša teiktā, cietumā esot tūkstošiem cilvēku, kuri sapratuši "Daesh" ideoloģijas ekstrēmo dabu un grib tikt prom no islāma valsts, taču neatrod šādas iespējas.

Jaunieti esot bijis plānots sodīt, nosūtot uz karadarbības karstākajiem punktiem par "lielgabalu gaļu", taču pārvietošanas laikā jaunietim ar vēl pieciem cilvēkiem izdevies izbēgt, lai arī trīs no bēgļiem nošauti. Jaunietis ticis līdz Turcijas robežai, kur viņu arestējuši turki, kuriem viņš izteicis lūgumu, nogādāt viņu atpakaļ Latvijā.

Tagad jaunietis uzskata, ka "Daesh" vervētāji viņu piemānījuši, solot, ka islāma valstī viss būšot labi, ka tur būs taisnīgums, taču izrādījies viss pretēji. Nevienu cilvēku no Latvijas viņš Sīrijā saticis neesot.

Pašlaik cietumā Latvijā tiesu gaidošais jaunietis apgalvo, ka karā neesot piedalījies un neesot izmantojis ieroci pret kādu cilvēku.

Vēstīts, ka apsūdzētais jaunietis nemierīgajā valstī pārstāvējis teroristu grupējumu "Daesh", uzskata prokuratūra.

Komentējot apsūdzību, Rīgas tiesas apgabala prokuratūrā norādīja, ka lietā esošo pierādījumu kopums dod pamatu jaunieti apsūdzēt ne tikai par iesaistīšanos noziedzīgā organizācijā, bet arī par piedalīšanos šādas organizācijas izdarītos noziegumos.

Prokuratūrā apstiprināja, ka apsūdzētais darbojies teroristu grupējuma "Daesh" pusē, taču, ņemot vērā, ka lieta šobrīd atrodas pirmstiesas izmeklēšanas stadijā, prokuratūrā nekonkretizēja, kādās tieši darbībās apsūdzētais ir piedalījies.

Jau ziņots, ka Mārtiņš noliedz aktīvu piedalīšanos karadarbībā. Atrodoties Sīrijā viņš nav piedalījies bruņotās sadursmēs ne ar karojošām pusēm, ne ar civiliedzīvotājiem, aģentūrai LETA iepriekš norādīja apsūdzētā advokāts.

2. decembrī tiesa aizdomās turētajam pagarināja drošības līdzekļa - apcietinājuma - piemērošanas termiņu.

Šovasar DP ieguva informāciju, ka minēto Latvijas pilsoni ir aizturējušas Turcijas varas iestādes, kas septembrī pieņēma lēmumu par šīs personas deportēšanu. Pēc deportācijas no Turcijas DP konvojēja jaunieti uz Latviju, kur viņš tika aizturēts.

Šī persona ir kāds Mārtiņš, par kura došanos uz Sīriju pagājušā gada rudenī vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "De facto". LTV iepriekš ziņoja, ka Mārtiņš bijis diezgan noslēgts jaunietis no Brocēniem, kurš labi pratis angļu valodu, daudz laika pavadījis internetā un, mācoties 12.klasē, reģistrējies vienā no lielākajiem musulmaņu forumiem.

Patlaban DP lietvedībā ir trīs kriminālprocesi par Latvijas iedzīvotāju iespējamu prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Sīrijā. Viena no personām, kurai inkriminēts šis noziegums, ir bijušais Latvijas Islāma kultūras centra vadītājs Oļegs Petrovs, kurš iepriekš uzsaukumā internetā atbalstīja teroristu uzbrukumus Francijai un slavināja džihādu. Apsūdzētais jaunietis ir vienīgais, kuru DP izdevies aizturēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!