Foto: Publicitātes foto

Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācija (LIKTA) piekrīt valdības nostājai, ka Baltijas kibernoziedzības centra izveidi vajadzētu atlikt, kamēr jautājums nav vairāk apspriests ar nozares speciālistiem, paziņoja LIKTA prezidente Signe Bāliņa.

"Vai cīņu pret kibernoziedzību efektivizētu vienota Baltijas kibernoziedzības apkarošanas centra izveide, ir jāvērtē atbildīgo institūciju pārstāvjiem. Taču ne jau pati centra izveide dotu vēlamo efektu - viss ir atkarīgs no speciālistu kompetences un sadarbības efektivitātes starp Baltijas valstu kibernoziedzības apkarotājiem, kas notiek jau arī šobrīd. Iespējams, vienota centra izveide ļautu šo speciālistu spēkus padarīt jaudīgākus," norāda Bāliņa. Ar šādiem lēmumiem steigties nebūtu prātīgi, tāpēc LIKTA piekrīt valdības nostājai, ka par šo jautājumu ir jānotiek plašai atbildīgo speciālistu diskusijai un viedokļu apmaiņai.

Kā norādīja Bāliņa, statistikas dati liecinot, ka 75,8% Latvijas iedzīvotāju ir lietojuši internetu, bet 70,3% iedzīvotāju internetu lieto vismaz reizi nedēļā. Savukārt Latvijas bankās elektronisko transakciju skaits ir lielāks nekā 90% no kopējā transakciju skaita. Tāpēc var droši lēst, ka gan lielie, gan arī sīkie kiberuzbrukumi Latvijas tautsaimniecībai kopumā rada pietiekami jūtamus zaudējumus.

Jau ziņots, ka valdība pagaidām atturas sniegt argumentētu izvērtējumu par vienota kibernoziedzības un apkarošanas centra izveides nepieciešamību, liecina valdības sagatavotā vēstule Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai.

Atsaucoties uz Saeimas komisijas vēstuli, valdība ir apkopojusi viedokļus par Baltijas Asamblejas 32.sesijas rezolūcijas aicinājumu Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentiem un valdībām izvērtēt iespēju izveidot vienotu kibernoziedzības apkarošanas centru.

Valdība atzīst, ka kibernoziedzība ir aktuāls virtuālās vides izaicinājums, kuru nepieciešams risināt, tāpēc iniciatīvas ar mērķi stiprināt kā Latvijas, tā Baltijas kibertelpas drošību un mazināt tajā esošos apdraudējumus ir ļoti augsti vērtējamas. Tajā pašā laikā norādīts, ka kiberdrošības jautājumi ir prioritāri tādu Eiropas un starptautisko institūciju darbā kā "Europol" un "Interpol", bet gadu iepriekš tika izveidots Eiropas kibernoziedzības centrs, lai palīdzētu Eiropas Savienības dalībvalstīm stiprināt efektivitāti cīņā pret kibernoziedzību.

Līdzīga centra izveidei reģiona līmenī būtu svarīgi izvērtēt tā darbības jomu, nedublējot jau esošās iniciatīvas plašākā Eiropas un starptautiskā mērogā, teikts valdības atbildes vēstulē. Vienlaicīgi svarīgi ir stiprināt nacionālo kapacitāti cīņā pret kibernoziedzību, kas kā prioritāte ir izvirzīta valdības apstiprinātajā "Latvijas kiberdrošības stratēģijā 2014.-2018.gadam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!