Foto: Publicitātes attēli

Personām, kas apzināti mainījušas transportlīdzekļa nobraukuma rādītājus, būs jārēķinās ar administratīvo atbildību un naudas sodu, portālam "Delfi" pavēstīja Saeimas Preses dienestā.

Saeimas Juridiskās komisijas konceptuāli atbalstītie grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredz, ka par transportlīdzekļa odometra rādījumu izmainīšanu, palielinot vai samazinot auto nobraukumu, fiziskajām personām piemērojams naudas sods līdz 100 eiro, bet juridiskajām personām - līdz 1000 eiro.

Tāpat administratīvā atbildība plānota par odometra rādījumu izmainīšanas pakalpojuma piedāvāšanu - reklamēšanu. Naudas sods fiziskajām personām plānots līdz 200 eiro, bet juridiskajām personām - līdz 2000 eiro.

Komisijas vadītājs Gaidis Bērziņš (NA) norāda, ka deputāti bijuši vienisprātis, ka nobraukuma mērījumu sagrozīšana lietotām automašīnām ir kļuvusi par būtisku problēmu, kas prasa risinājumu. "Pircēji tādējādi tiek maldināti par mašīnas patieso nolietojumu un tehnisko stāvokli. Faktiski odometra sagrozīšana ir krāpniecība, jo auto ar mazāku nobraukumu maksā vairāk," viņš uzsver. Juridiskās komisijas sēdē izskanējis arī priekšlikums par rādītāju apzinātu sagrozīšanu paredzēt kriminālatbildību.

Vienlaikus Bērziņš atzīst - piedāvātā likuma redakcija ir labs pamats diskusijai, taču pastāv bažas par policijas iespējām konstatēt negodprātīgu rīcību un saukt vainīgos pie atbildības. Turklāt odometra rādījumi bieži tiek sagrozīti jau pirms automašīnas ievešanas Latvijā, bet datu apmaiņa ar valstīm, no kurām pārsvarā nāk šīs mašīnas, nav obligāta. "Lai šī norma nebūtu tikai deklaratīva, tā jāvērtē un jāpilnveido," skaidro Bērziņš. Tieslietu ministrijas speciālistiem un citiem iesaistītajiem uzdots divu mēnešu laikā izstrādāt priekšlikumus.

Par deputātu izstrādātajiem grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā trīs lasījumos vēl jālemj Saeimai. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!