Foto: Saeimas administrācija
Par grozījumiem Satversmē, kas paredz krievu valodai otras valsts valodas statusu, parakstījies arī apvienības "Saskaņas centrs" (SC) deputāts Nikolajs Kabanovs, tādējādi, iespējams, pārkāpjot deputāta svinīgo solījumu.

Kabanovs atzina, ka ir parakstījies un to viņš esot izdarījis jau 20 minūtes pēc parakstu vākšanas sākšanās. Viņš gan neko vairāk komentēt nevēlējās un arī neatbildēja, vai to izdarījuši arī kādi citi SC frakcijas deputāti, uzsverot, ka to jautāt neesot ētiski.

Laikraksta "Vesti Segodņa" portālā "www.ves.lv" Kabanovs atklājis, ka parakstījies 1.novembrī kopā ar savu dēlu Rīgas 80.vidusskolā.

Jaunievēlētajiem deputātiem latviešu valodā jādod svinīgs solījums: "Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru (svinīgi solu) būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus." Katram jaunievēlētajam deputātam solījums jāapliecina ar savu parakstu.

Saeimas deputātu ētikas kodeksā noteikts, ka "deputāts godprātīgi ievēro Saeimas deputāta svinīgajā solījumā pausto apņemšanos". Ētikas kodeksa ievērošanu uzrauga Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu izskatīšanas komisija, kas arī izskata ētikas kodeksa pārkāpumu lietas.

Komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (SC) pagaidām nevēlējās vērtēt, vai Kabanovs ir izdarījis pārkāpumu, norādot, ka jautājums ir ļoti jutīgs un vispirms vajadzētu parunāt ar pašu deputātu.

"Es pats neparakstīšos, jo esmu devis svinīgo solījumu. Lai katrs deputāts vērtē, cik šis gājiens ir likuma pārkāpums," sacīja Orlovs.

SC politiķis atzina, ka gadījumā, ja viņš nebūtu deputāts, tad pats parakstītos referenduma rīkošanai un tas būtu tikai ar vienu mērķi - dot mājienu tiem "labējiem radikāļiem", kas vāca parakstus par izglītību tikai latviešu valodā. "Šo putru savārīja viņi," piebilda Orlovs.

SC Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins sacīja, ka katram deputātam pašam individuāli jāvērtē savas iespējas un pienākumi.

Agešins norādīja, ka nezinot, cik SC deputāti parakstījušies, jo nekādas aptaujas netiekot veiktas un tā esot pašu politiķu brīva izvēle. Politiķis gan atzina, ka nez vai daudzi deputāti būs parakstījušies un varētu būt tikai atsevišķi gadījumi.

Vairāki SC politiķi otrdien norādīja, ka neesot parakstījušies un pat nedomājot to darīt.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) līderis Raivis Dzintars uzsvēra, ka noteikti par šo gadījumu vērsīsies Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā, jo uzskata to par pretvalstisku darbību, kas nav pieļaujama. Pēc Dzintara domām, Kabanovam tagad būtu jānoliek deputāta mandāts.

Arī VL-TB/LNNK deputāts Imants Parādnieks uzsvēra, ka Kabanova rīcība ir nepieņemama, jo tas ir klajš zvēresta pārkāpums.

Kā ziņots, no 1.novembra līdz 21.novembrim par grozījumiem Satversmē, kas paredz krievu valodai otras valsts valodas statusu, parakstījušies 78 279 vēlētāji, informēja Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK).

Parakstu vākšana par grozījumiem Satversmē, kas paredz krievu valodai noteikt otras valsts valodas statusu, ilgs līdz 30.novembrim.

Grozījumi Satversmē tiks iesniegti Saeimā, ja parakstu vākšanā to atbalstīs ne mazāk kā viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita jeb vismaz 154 379 vēlētāji.

Parakstus, lai krievu valoda tiktu atzīta par otru valsts valodu Satversmē, šopavasar sāka vākt jauniešu kustība "Vienota Latvija" sadarbībā ar Vladimira Lindermana, Jevgēnija Osipova un Gapoņenko dibināto biedrību "Dzimtā valoda".

Referenduma rīkošanai parakstījies arī Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) un vairāki citi SC pārstāvoši pašvaldību vadītāji un deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!