Foto: LETA
Četru nedēļu laikā, no 1.novembra līdz 29.novembrim, par ierosinājumu Satversmē noteikt krievu valodai oficiālo statusu parakstījušies 130 678 vēlētāji, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotā informācija.

Iepriekš jau savākti 12 533 paraksti, bet kopumā, lai ierosinātu referendumu par krievu valodas statusu, būtu jāsavāc vismaz 154 379 vēlētāju parakstus. Paerakstu vākšana turpināsies līdz 30.novembrim, ieskaitot.

Parakstu vākšanai nodotais likumprojekts paredz grozīt Satversmes 4., 18., 21., 101. un 104.pantu, iekļaujot tajā nosacījumu par krievu valodu kā otro valsts valodu. Satversmes 4.pantu ar savāktajiem parakstiem aicināts izteikt šādā redakcijā: valsts valodas Latvijas Republikā ir latviešu valoda un krievu valoda. Attiecīgi papildināts arī pants par deputāta zvērestu, iekļaujot svinīgajā solījumā, ka vienīgās valsts valodas Latvijā ir latviešu un krievu valoda.

Rosināts mainīt arī Satversmes 21.pantu, svītrojot tekstu, ka Saeimas darba valoda ir latviešu valoda.

Satversmes 101.pantu rosināts papildināt, ka pašvaldību darba valoda ir latviešu valoda un krievu valoda, bet Satversmes 104.pantu papildināt, ka atbildi pēc būtības no valsts un pašvaldību iestādes ikvienam ir tiesības saņemt latviešu un krievu valodā.

Parakstīties par Satversmes grozījumu ierosināšanu var 612 parakstu vākšanas vietās Latvijā un 39 parakstu vākšanas vietās ārzemēs. Parakstu vākšanas vietas Latvijā strādās četras stundas dienā, arī brīvdienās un svētku dienās. Parakstu vākšanas vietas ārvalstīs būs atvērtas pārstāvniecību vadītāju noteiktajos darba laikos.

Parakstu vākšanas vietu darba laikus Latvijā nosaka pašvaldību vēlēšanu komisijas, tādēļ katrā pašvaldībā parakstu vākšanas vietu darba laiki ir atšķirīgi.

Parakstu vākšanas mērķis ir noskaidrot, cik vēlētāji atbalsta Satversmes grozījumu projekta iesniegšanu parlamentā. Līdz ar to atšķirībā no tautas nobalsošanas parakstu vākšanā iespējams parakstīties tikai par atbalstu grozījumiem, nevis nobalsot pret.

Vēlētājiem, kuri piedalījušies parakstu vākšanas pirmajā kārtā un par Satversmes grozījumu projektu parakstījušies pie notāriem vai bāriņtiesā, atkārtoti parakstu vākšanā nav jāpiedalās. Šie paraksti tiks pieskaitīti kopējam Satversmes grozījumu atbalstītāju skaitam. Pavisam parakstu vākšanas pirmajā kārtā jau piedalījušies 12 533 vēlētāji.

Likumprojekts "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē" tiks iesniegts Saeimā, ja parakstu vākšanā to atbalstīs ne mazāk kā viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita jeb vismaz 154 379 vēlētāji.

Vairāk nekā 10 000 vēlētāju parakstītais likumprojekts "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē" Centrālajā vēlēšanu komisijā tika iesniegts šā gada 9.septembrī. Parakstus savāca biedrība "Dzimtā valoda".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!