Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finansu policijas pārvaldes darbinieki pēc kukuļņemšanas fakta fiksēšanas vakar pēcpusdienā aizturējuši VID Zemgales reģionālās iestādes Aizkraukles muitas priekšnieku A. (BNS ziņo pilno vārdu – Anatolijs Urbāns.)
Kā informēja VID Komunikāciju daļas vadītāja Dita Kļaviņa, pēc nopratināšanas aizturētā persona ievietota Rīgas Galvenās policijas pārvaldes iepriekšējās aizturēšanas izolatorā. Ierosināta krimināllieta pēc Krimināllikuma 320.panta par kukuļņemšanu.

Pēc Kļaviņas sniegtajām ziņām, vakar ap plkst.12.30 uz VID Galvenās muitas pārvaldes anonīmo telefonu tikusi saņemta ziņa par Aizkraukles muitas priekšnieka kukuļa izspiešanas mēģinājumu no kāda uzņēmuma īpašnieka. Sazinoties ar informācijas sniedzēju, tā tika apstiprināta, paskaidrojot, ka par muitas dokumentu kārtošanu tikusi pieprasīta atlīdzība, citādi radīšoties problēmas dokumentu noformēšanā.

Tai pašā dienā ap plkst.16 VID Finansu policijas pārvaldes darbinieki ieradušies Aizkrauklē, kur uzņēmējs tika aprīkots ar ierakstošo tehniku un viņam izsniedza iezīmētu naudu - Ls 20, ko bija pieprasījis muitnieks.

Pusstundu vēlāk uzņēmējs iegājis Aizkraukles muitas priekšnieka kabinetā un iesniedzis nepieciešamos dokumentus, lai saņemtu muitas apliecību par automašīnas muitošanu. Pēc dokumentu noformēšanas uzņēmējs nolicis uz muitnieka galda iezīmēto naudaszīmi, kuru amatpersona pastūmusi uz savu pusi, un kabinetu atstājis.

Tūlīt pēc tam amatpersona arī aizturēta. Kabinetā pie darba galda uz grīdas tika atrasta iezīmētā naudas zīme.

No VID Galvenās Muitas pārvaldes Iekšējās audita daļas Inspekcijas nodaļas saņemtā informācija liecina par Aizkraukles muitas priekšnieka mēģinājumu izspiest materiālu labumu arī no citiem uzņēmējiem par muitas dokumentu noformēšanu, informē Kļaviņa.

Uzņēmēja iniciatīvu, ziņojot par kukuļa izspiešanas mēģinājumu, augstu novērtējis VID ģenerāldirektors Andrejs Sončiks. Arī Galvenās muitas pārvaldes priekšnieks Kalvis Vītoliņš norādījis, ka šāda uzņēmēja rīcība liecina par to, ka uzņēmēji ir gatavi "sākt cīņu pret neliešiem, kas atrodas starp muitas darbiniekiem".

Kā atzīmē Kļaviņa, VID Galvenās muitas pārvaldes uzticības tālrunis 7047555 darbojas jau no 1998.gada septembra, bet šis ir pirmais gadījums, kad uzņēmējs, kurš ziņojis par kukuļa izspiešanu, piekritis sadarboties, lai kukuļņēmējs tiktu notverts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!