Foto: PantherMedia/Scanpix
Augstākā tiesas (AT) Civillietu tiesu palāta otrdien daļēji apmierināja Talsu traģēdijā cietušā jaunieša Ginta Ručevska prasību, no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) piedzenot morālā kaitējuma atlīdzību 15 000 latu apmērā.

Cietušais un viņa māte no valsts vēlējās piedzīt vairākus simtus tūkstošus latu, portālam "Delfi" apliecināja tiesā. Cietušā mātes Mairas Sniķeres prasību par morālā kaitējuma atlīdzību tiesa noraidīja.

Pilns apelācijas instances tiesas spriedums būs pieejams 6.martā un pēc pilna nolēmuma sagatavošanas dienas lietas dalībnieki to 30 dienu laikā varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā Senātā.

Talsu traģēdijā cietušā jaunieša un viņa mātes pārstāvis prasību pret valsti Iekšlietu ministrijas un VUGD personā par zaudējumu piedziņu un morālā kaitējuma atlīdzību tiesā iesniedza 2007. gada 27.jūnijā. Prasītāji lūdza tiesu piedzīt no valsts 350 000 latu morālā kaitējuma atlīdzību par labu cietušajam zēnam un 12 041,68 latu zaudējumus un 50 000 latus morālā kaitējuma atlīdzību par labu viņa mātei, atgādina AT.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa par labu cietušajam zēnam piedzina 100 000 latu un par labu mātei 20 000 latu atlīdzību par morālo kaitējumu, kā arī zaudējumus 11 243,34 latus.

Izskatot lietu apelācijas kārtībā, Civillietu tiesu palāta par labu cietušā zēna mātei piedzina zaudējumus 6816,48 latu, bet prasību daļā par morālā kaitējuma atlīdzības piedziņu noraidīja.

2010.gada 24.novembrī Augstākās tiesas Senāta Civillietu departaments atcēla apelācijas instances tiesas spriedumu daļā, ar kuru noraidīta prasība pret VUGD par morālā kaitējuma atlīdzības piedziņu un lietu šajā daļā nodeva AT Civillietu tiesu palātai jaunai izskatīšanai.

Pārējā daļā Senāts apelācijas instances tiesas 2009.gada 30.aprīļa spriedumu atstāja negrozītu.

Par Talsu traģēdijas nodarītā morālā kaitējuma kompensēšanu tiesā iesniegtas vairāk nekā desmit prasības. Tā dēvētā Talsu traģēdija notika 1997.gada 28.jūnijā Iekšlietu ministrijas rīkoto policijas un ugunsdzēsības svētku laikā, kad no gandrīz 20 metru augstuma nogāzās pacēlāja grozs ar bērniem. Notikuma vietā bojā gāja deviņi bērni, 21 guva smagus miesas bojājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!