Foto: Publicitātes foto
Lai arī Saeimā otrajā un galīgajā lasījumā pieņemts eiro ieviešanas likums, portālā "Manabalss.lv" par iniciatīvu, kas paredz saglabāt latu kā Latvijas nacionālo valūtu, parakstījušies vairāk nekā 8000 cilvēku.

Informācija portālā ceturtdienas vakarā liecina, ka par iniciatīvu parakstījušies 8175 cilvēki. Tiesības iesniegt Saeimā kolektīvos priekšlikumus ir, ja tos ir parakstījuši vismaz 10 000 pilsoņu, kuri ir sasnieguši 16 gadu vecumu.

Iniciatīvas autors Ģirts Mazurs norāda, ka parakstu vākšanas iniciatīvas mērķis ir atlikt Latvijā Eiropas Savienības (ES) valūtas eiro ieviešanu līdz laikam, kad tā būs ekonomiski pamatota un sabiedrības atbalstīta.

Viņš akcentē, ka, aplūkojot SKDS pētījumu par Latvijas iedzīvotāju attieksmi pret eiro ieviešanu, redzams, ka tikai 4% iedzīvotāju pilnībā atbalsta eiro ieviešanu, bet 57% to neatbalsta.

Lai atliktu eiro ieviešanu, nepieciešams informēt sabiedrību par sekām, kas sagaidāmas, ieviešot eiro. Lai īstenotu šādu ieceri, Latvijas valdībai jāsāk pārrunas ar ES, lai atliktu eiro ieviešanu Latvijā, "Manabalss.lv" norāda Mazurs.

"Ieviešot eiro, Latvijai palielināsies parāds un samazināsies iedzīvotāju labklājība, jo Latvijai, tāpat kā Slovākijai, Igaunijai un citām valstīm, ES stabilizācijas fondā būs jāgarantē noteikta daļa. Latvijai tie būs 0,4%, kas veido 3,2 miljardus eiro (2,24 miljardus latu) un, neskatoties uz ekonomiski vāji attīstīto ES valstu atvieglotajiem noteikumiem, jāiemaksā būs ap 186 miljoniem eiro (130,2 miljoniem latu)," klāsta iniciatīvas autors.

Mazurs uzskata, ka šādas naudas Latvijai nav, to nāksies aizņemties. "Ja fonds garantē kādas valsts parādu, kas pati to nevar apmaksāt, tad nauda garantētās summas apjomā tiek ņemta no citām valstīm. Latvijai nav jāuzņemas garantijas par citu valstu jau esošām parādsaistībām," akcentē Mazurs. Viņaprāt, ieviešot eiro, tiks sagrauts Latvijai ļoti svarīgs simbols un Latvijas neatkarības pamats. "Eiro ieviešana ir pretēja tautas gribai - to nedrīkst ignorēt," portālā "Manabalss.lv" norāda iniciatīvas autors.

Jau ziņots, ka Saeima 31.janvārī otrajā un galīgajā lasījumā pieņēma eiro ieviešanas likumu, kas regulēs lata un eiro vienlaicīgas apgrozības periodu, abu valūtu paralēlās atspoguļošanas periodu, skaidrās naudas nomaiņu pret eiro un citus jautājumus. Eiro ieviešanas mērķa datums Latvijā ir 2014.gada 1.janvāris.

Savukārt marta sākuma Latvija lūdza Eiropas Komisijai un Eiropas Centrālajai bankai sagatavot novērtējumu par Latvijas tautsaimniecības gatavību pievienoties eirozonai. Plānots, ka maija beigās vai jūnija sākumā abas institūcijas iesniegs sagatavoto konverģences ziņojumu ES dalībvalstu ekonomikas un finanšu ministru padomē (ECOFIN).

Savukārt jūlijā ECOFIN pieņems gala lēmumu par Latvijas dalību eirozonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!