Latvijas energoapgādes kompānijas "Latvenergo" padome līdz marta sākumam izlems vai uzņēmuma valdes locekļi saglabās savus amatus, trešdien "Latvijas televīzijas" raidījumā "Kas notiek Latvijā?" sacīja "Latvenergo" padomes priekšsēdētājs Vilis Vītols.
Viņš pastāstīja, ka 26.februārī ir plānota padomes sēde, kurā padome iecerējusi iepazīties ar informāciju, kuru bija uzdots sagatavot valdei. Tāpat padome vēlas tikties ar energoapgādes uzņēmuma direktoriem, lai uzklausītu viņu domas un ieteikumus.

Savukārt pēc šīs informācija saņemšanas "Latvenergo" padome vēlas to vismaz nedēļu izvērtēt, un tādejādi lēmums par valdes locekļu turpmāko likteni varētu tikt saņemts marta sākumā - ap 5. līdz 10.martu.

Vītols arī atzina, ka pašreizējā nenoteiktība par valdi, kuras priekšsēdētājam Kārlim Miķelsonam neuzticību ir izteicis ekonomikas ministrs Juris Lujāns, ir slikta uzņēmumam.

Viņš piebilda, ka jūt nepieciešamību ātrāk atrisināt šo jautājumu, taču negrib sasteigt šī lēmuma pieņemšanu. Vītols uzsvēra, ka lēmums par valdes locekļu palikšanu amatos tiks vērtēts ņemot vērā valsts intereses.

Pēc viņa raidījumā sacītā, šā gada janvārī ievēlētā "Latvenergo" padome ir samērā neatkarīga un norādīja, ka pašam nav nekādas saistības ne ar "Latvijas Pirmo partiju" (LPP), ne "Jauno laiku". Tāpat viņš nav izjutis nekādu spiedienu no ekonomikas ministra, kurš pārstāv LPP.

"Latvenergo" valsts kapitāldaļas turētājas pārstāvis un Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Kaspars Gerhards televīzijas raidījumā atzina, ka jaunievēlētā "Latvenergo" padome ir pietiekami profesionāla un pašreizējā sastāvā spēj lem par valdes locekļu atbilstību amatiem. Viņš uzsvēra, ka šī lēmuma pieņemšana ir padomes kompetencē un viņš respektēs tās lēmumu.

Tāpat Vītols pastāstīja, ka pēc padomes domām, valde trīs locekļu sastāvā tik lielam uzņēmuma kā "Latvenergo" ir pārāk maza un tai būtu nepieciešami pieci locekļi. Tādejādi energoapgādes kompānijai būs jāapstiprina divi jauni valdes locekļi, kurus iecerēts izvēlēties konkursa kārtībā. Vītols vēlas, lai tie būtu enerģētikas nozares speciālisti.

Runājot par lielajiem "Latvenergo" izdevumiem mārketingam, kurus ekonomikas ministrs pārmet kompānijas vadībai, Vītols pauda viedokli, ka monopoluzņēmuma nav nepieciešama reklāma. "Ja netaupa sīkumos, tad bieži netaupa lielās lietās," teica Vītols.

Viņš arī atzina, ka valde pašreiz nav izlēmusi kādas kompensācijas ieteikt paredzēt "Latvenergo" valdes priekšsēdētāja līgumā, par kura izmaiņām puses ir vienojušās. Šobrīd līgums paredz, ka Miķelsons par atbrīvošanu no amata saņem kompensāciju par atlikušo līguma darbības termiņa laiku.

Vītols piebilda, ka vēlas uzzināt, kādas kompensācijas ir paredzētas "Latvernego" direktoru līgumos un uzskata, ka tām jābūt līdzvērtīgām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!