Foto: Valsts kanceleja
Noslēdzies atklātais konkurss uz Latvijas Zinātnes padomes (LZP) direktora amatu, un par LZP konkursa uzvarētāju atlases komisija vienbalsīgi atzinusi Laumu Muižnieci, portālu "Delfi" informēja Valsts kancelejā.

Muižnieces līdzšinējā darbavieta jau vairāk nekā četrus gadus bijusi Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA). Tur potenciālā LZP direktore strādājusi Tehnoloģiju departamentā, sākot no eksperta līmeņa līdz pat departamenta direktores amatam, ko Muižniece ieņem, sākot no 2020. gada marta.

Paralēli konkursa uzvarētāja jau kopš 2012. gada ir bijusi vieslektore, vēlāk docente Banku augstskolā. Tāpat Muižniece no 2016. gada ir Latvijas Universitātes Ķīmiskās fizikas institūta darba pakas "Technology marketing" vadītāja, kur strādā ar tehnoloģiju mārketingu.

Pirms darba LIAA Muižniece strādājusi Latvijas Universitātē – sākotnēji kā projektu vadītāja Attīstības un plānošanas departamentā, bet no 2016. gada – kā vecākais eksperts Inovāciju centrā.

LZP direktora amatam izvirzītā Muižniece Banku augstskolā ir ieguvusi profesionālā maģistra grādu uzņēmējdarbības vadībā, savukārt Tallinas Tehnoloģiju universitātē iegūts doktora grāds tehnoloģiju vadībā.

Muižniece atbilstoši Eiropas kopīgajām nostādnēm valodu apguvei angļu valodu pārvalda C līmenī, bet krievu un vācu valodu – B līmenī.

Lai stātos amatā, konkursa uzvarētājai vēl jāsaņem apstiprinājums no Ministru kabineta.

Iepriekš LZP direktors bija Edmunds Tamanis. Pērnā gada 30. novembrī viņš izbeidza valsts civildienesta attiecības, tādēļ LZP vadītāja amats no 1. decembri ir vakants.

Konkursa pretendentu vērtēšanas komisiju vadīja Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis, tās sastāvā bija Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāre Līga Lejiņa, Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietnieks, Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktors Dmitrijs Stepanovs, Latvijas Rektoru padomes priekšsēdētāja Rūta Muktupāvela un Latvijas Jauno zinātnieku apvienības biedrs, Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes Fizikas nodaļas vadītājs, pētnieks Guntars Kitenbergs. Tāpat pretendentu vērtēšanā par neatkarīgiem novērotājiem bija uzaicināti Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ivars Kalviņš un Ekonomikas ministrijas Inovācijas departamenta Inovācijas politikas nodaļas vadītājs Mārtiņš Jansons.

Jau vēstīts, ka Valsts kontrole vērsusies tiesībsargājošajās iestādēs par Latvijas Zinātnes padomes (LZP) pēdējo gadu gaitā pieņemto lēmumu pamatotību, piešķirot fundamentālo un lietišķo pētījumu projektiem un valsts pētījumu programmām 82,5 miljonus eiro.

Valsts kontroles revīzijā par Latvijas zinātnes politikas īstenošanu tika secināts, ka nav darīts pietiekami, lai novērstu jau teju pirms 10 gadiem konstatētās problēmas un trūkumus gan saistībā ar IZM pieeju, nosakot zinātnes virzienu prioritātes, gan attiecībā uz zinātnei piešķirtā finansējuma izlietojuma kontroli – projektu izvērtēšanu un to īstenošanas uzraudzību, par ko lielā mērā atbild LZP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!