Pēc vairākos smagos noziegumos apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga atbrīvošanas no apcietinājuma, politiķu viedokļi ir dažādi. Opozīcijas pārstāvji paudž bažas, ka Lembergam pavērtas iespējas sazināties ar "Vajadzīgajiem cilvēkiem", savukārt koalīcijas pārstāvji ir gandarīti par tiesas spriedumu.
Partijas "Jaunais Laiks" (JL) pārstāve Linda Mūrniece portālam "Delfi" izteica bažas par tālāko procesa gaitu. "Pat ja viņam šodien [otrdien] būtu noteikti kādi ierobežojumu, viņš atrastu iespēju sazināties ar sev vajadzīgiem cilvēkiem," pieļāva politiķe.

Ja krimināllietas izskatīšana jau tuvotos noslēguma un lietas materiālus tuvākajā laikā grasītos nodot tiesai, tad Ventspils mēra atbrīvošana neradītu īpašas bažas, taču ja lietas izmeklēšana vēl netuvojas beigām, šādas bažas rodas, uzskata Mūrniece.

Politiķe nedomā, ka Lemberga atbrīvošana varētu mainīt situāciju valdības kuluāros un tā dēvētajā Ventspils amatpersonu lietā pratināto politiķu liecības, jo "savāktās liecības nekur nepazudīs."

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvis, Saeimas priekšsēdētājs Indulis Emsis portālam "Delfi" uzsvēra, ka Lembergs ir koalīcijas partneris un partija ir gandarīta par otrdienas tiesas lēmumu.

"Mēs dzīvojam tiesiskā valstī un līdz tiesas spriedumam ir spēkā nevainības prezumpcija," uzsvēra Emsis.

Jautāts par partijas kontaktēšanos ar mājas arestā esošo Ventspils mēru, Emsis noteica: "Ja likums to neizliedz, tad likums to atļauj."

Uz jautājumu vai Emsis pieļauj, ka Lemberga pēc atbrīvošanas no apcietinājuma var mēģināt sazināties ar tā dēvētajiem Ventspils mēra stipendiātiem "āpsi", "šoferi", "krāsotāju" vai kādu citu, Saeimas priekšsēdētājs atbildēja "es nezinu, par ko jūs runājat."

Savukārt valdības vadītājs Aigars Kalvītis (TP) atteicās komentēt tiesas spriedumu par drošības līdzekļa maiņu Lembergam. Premjera padomnieks Arno Pjatkins portālu "Delfi" informēja, ka Kalvītis uzskatot, ka jebkādi politiķu komentāri pašlaik esot lieki.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa otrdien, sesto reizi izskatot jautājumu par drošības līdzekļa maiņu smagos noziegumos apsūdzētajam Lembergam, nolēma viņu atbrīvot no apcietinājuma un piemērot viņam jaunu drošības līdzekli – mājas arestu. Tas, kādi ierobežojumi viņam būs mājas aresta laikā kļūs zināmi trešdien.

Mājas arests Lembergam jāizcieš viņa deklarētajā dzīvesvietā, taču Ventspils mērs žurnālistiem norādīja, ka grasās vērsties pie izmeklēšanas tiesneša, lūdzot viņam noteikt mazāk brīvību ierobežojošu drošības līdzekli. "Es gribu strādāt," sacīja Lembergs.

Motivējošais tiesas lēmums būs pieejams trešdien plkst. 16. Lembergs pēc atbrīvošanas no apcietinājuma žurnālistiem norādīja, ka viņš 120 dienas ir pavadījis apcietinājumā, nezinot kāpēc viņam tas ir piemērots.

Šis tiesas lēmums nav pārsūdzams, tāpēc prokuratūra drošības līdzekļa maiņu var lūgt gadījumā, ja lietā būs kādi jauni apstākļi vai arī, ja Lembergs pārkāps šobrīd noteikto drošības līdzekli, skaidro prokurors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!