Foto: Shutterstock

Jelgavas tiesai būs jāprasa Saeimas piekrišana deputāta Daiņa Liepiņa (LRA) kriminālprocesa turpināšanai, vēstīts tiesai nosūtītajā vēstulē.

Jelgavas tiesa iepriekš Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai jautājusi, kādā veidā turpināt Liepiņa lietas izskatīšanu.  Trešdien komisija atbalstīja atbildes vēstules nosūtīšanu.

Komisija skaidro, ka deputāta neaizskaramība sākas ar dienu, kad deputāts stājas amatā, tā iedarbojas uz "ievadītājām tiesiskajām attiecībām" un ir nepārtraukta.  Līdz ar to gadījumā, ja kriminālvajāšana uzsākta pirms persona kļuvusi par Saeimas deputātu, bet kriminālprocess līdz tam nav pabeigts, jārīkojas atbilstoši Satversmei - jālūdz Saeimas piekrišana kriminālprocesa turpināšanai, klāstīts atbildē tiesai.

Liepiņš pauda gandarījumu, ka lieta kļuvusi publiska, jo līdz šim tā bijusi "ēnu cīņas elements". Lieta ir par piecu gadu veciem notikumiem, tiesa  ilgst jau divus gadus, klāstīja deputāts, uzsverot, ka nepiekrīt lietas uzstādījumam pēc būtības un prokuratūra esot uzturējusi prasības, ko nebija tiesīga uzturēt.

"Tas ir viens liels politšovs, spēles elements," sacīja Liepiņš.

LRA deputātu kandidātiem šī situācija bija zināma jau pirms vēlēšanām, tomēr tagad tas atkārtoti pārrunāts frakcijā, portālam "Delfi" norādīja LRA frakcijas priekšsēdētāja Nellija Kleinberga.  To, ka partijas biedriem fakts par kriminālprocesu bija zināms jau iepriekš, apliecināja arī otrs LRA frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Juris Viļums. "Tas nav nekas jauns. Tas bija zināms jau pirms vēlēšanām, arī vēlētājiem," sacīja Viļums.

 "Visi, ieskaitot Liepiņu, vēlas, lai šī lieta tiktu izskatīta pēc iespējas ātrāk, atklātāk un publiski," uzsvēra Kleinberga. Pēc viņas teiktā, lietā esot vairākas interesantas nianses un esot interesanti, kā lieta būtu attīstījusies arī tad, ja iesaistīts nebūtu Liepiņš, bet kāds cits cilvēks.

Nav skaidrs arī tas, kāpēc Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanās sistēmā nav iespējams izlabot kļūdu, ja tā gadījusies. "Katrs var cilvēciski kļūdīties," minēja Kleinberga.

Jau vēstīts, ka Jelgavas tiesā tiek izskatīta lieta, kurā par nepatiesu ziņu sniegšanu amatpersonas deklarācijā apsūdzēts LRA Saeimas frakcijas vadītājs Liepiņš.

Liepiņš ir apsūdzēts septiņos noziedzīgos nodarījumos, kas saistīti ar nepatiesu ziņu sniegšanu amatpersonas deklarācijās par 2009., 2010. un 2011.gadu. Nepatiesas ziņas sniegtas laikā no 2010. līdz 2012.gada jūnijam. Pirms gada ir sākta tiesas izmeklēšana, un joprojām notiek pierādījumu pārbaude.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!