Tā kā asu valdības kritiku saņēma Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) iecere uzdot visām iestādēm pienākumu publicēt to mājas lapās datus par lobētājiem, KNAB sagatavojis jaunu priekšlikumu, kas paredz pienākumu pašiem lobētājiem publiskot ziņas par lobēšanas aktivitātēm.

To paredz KNAB izstrādātā un ceturtdien Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātā lobēšanas regulējuma koncepcija, informē birojs.

Vienā no koncepcijas variantiem KNAB piedāvā izstrādāt speciālo likumu, definējot lobēšanu, nosakot lobētāju grupas un izveidojot vienotu lobētāju reģistru. Otrs koncepcijas variants paredz grozīt Iesniegumu likumu un Informācijas atklātības likumu, uzliekot par pienākumu iestādei, kurā veikti lobēšanas pasākumi, pēc pieprasījuma sniegt informāciju par šīs iestādes lobētājiem un viņu veiktajām lobēšanas aktivitātēm.

KNAB uzskata, ka, likumā definējot lobēšanu un nosakot tās tiesisko regulējumu, sabiedrībai tiks nodrošinātas iespējas iegūt informāciju par konkrētiem lobētājiem un viņu lobētajiem normatīvo aktu projektiem, kā arī attīstības plānošanas un budžeta plānošanas dokumentiem. Vienlaikus gan iedzīvotājiem, gan amatpersonām būtu skaidrs, kāda komunikācija ir uzskatāma par lobēšanu, nošķirot to no neatļautiem valsts amatpersonas ietekmēšanas veidiem.

Jau vēstīts, ka valdība novembrī tikai konceptuāli atbalstīja ieceri uzlikt valsts institūcijām un pašvaldībām pienākumu publiskot informāciju par lobētājiem, kas ietekmējuši likumu pieņemšanu vai kuru vārdā valsts institūcijas ir izteikušas priekšlikumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!