Foto: LETA

Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Pavasara pilnsapulcē par prezidentu uz nākamajiem četriem gadiem atkārtoti ievēlēts Ojārs Spārītis, informēja LZA Sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Stengrevica.

Par viceprezidentiem ievēlēti Andrejs Ērglis un Andrejs Krasņikovs. Ģenerālsekretāra amatā ievēlēts Andrejs Siliņš, bet ārlietu sekretāra amatā Tālavs Jundzis.

Uzrunā LZA Pavasara pilnsapulcē Spārītis norādīja, ka ir jāturpina īstenot Rudens pilnsapulcē pieņemto "LZA darbības stratēģiju 2015. 2020. gadam", kā galvenos mērķus aizstāvot nacionālās zinātnes kadru saglabāšanu un skaitlisko palielināšanu kā valsts intelektuālo kodolu, bez kura nav iespējama zinātnē balstītas sabiedrības tālāka pastāvēšana. Tāpat jāiesaistās argumentētā dialogā ar varas pārstāvjiem, rosinot valsts vadītājus palielināt nacionālo finansējumu fundamentālo pētījumu veikšanai kā dabaszinātnēs, tā arī humanitārajās un sociālajās zinātnes.

Spārītis uzskata, ka LZA ir jāiestājas par inovatīvo pētījumu tehnoloģiskās pārneses nodrošinājumu Latvijas zinātnes un ražošanas sekmīgai veidošanai. Tāpat jāveicina starptautiskā sadarbība zinātnisko pētījumu veikšanai, zinātniskās pieredzes bagātināšanai un līdzdalībai starptautiskā finansējuma piesaistei. Spārītis norādīja, ka nozīmīgi ir uzturēt aktīvu pozīciju jauno zinātnieku paaudzes iesaistīšanai zinātnes popularizēšanas un vadīšanas darbā.

Tāpat viņš pilnsapulcē uzsvēra, ka LZA savu misiju kā organizācija vislabāk veic komandas darbā. Spārītis izteica gandarījumu, ka ir izdevies uzrunāt ievērojamus zinātniekus un organizatorus, kuri nākamos četrus gadus vadīs LZA struktūrvienības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!