Foto: VID
Gada vienpadsmit mēnešos par mēģinājumiem Latvijā ievest spiegošanai radītas vai pielāgotas iekārtas, piemēram, mobilā telefona signāla bloķētāju, pildspalvu ar kameru un citas, ierosinātas deviņas lietas, sodot ar 2950 latu naudassodu, portālu "Delfi" informēja Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

VID atgādina, ka fiziskām personām ir aizliegts ievest Latvijā operatīvās darbības pasākumiem speciāli radītas vai pielāgotas iekārtas un ierīces, tajā skaitā ierīces slēptai videonovērošanai vai video dokumentēšanai, piemēram, rokas pulksteņus vai pildspalvas ar iebūvētu videokameru. Par šādu pārkāpumu fiziskām personām var uzlikt naudas sodu no 50 līdz 400 latiem, kā arī konfiscēt preces. Tādēļ VID aicina cilvēkus pirms preču iegādes pārliecināties, ka uz konkrēto preci neattiecas kādi ierobežojumi vai aizliegumi.

Starp precēm, kuras ievest nedrīkst, ir iekārtas un ierīces audioinformācijas ieguvei slēptā veidā, iekārtas slēptai videonovērošanai vai video dokumentēšanai, analogo, ciparu vai mobilo telekomunikāciju sarunu vai citas informācijas pārtveršanai no tehniskajiem līdzekļiem vai sakaru kanāliem slēptā veidā. Ievest nedrīkst arī iekārtas un ierīces "slēptai iekļūšanai" telpās, transportlīdzekļos vai citos objektos un ierīces operatīvās darbības pasākumu traucēšanai.

Jāņem vērā, ka citu veidu stratēģiskas nozīmes preču katram eksporta, importa vai tranzīta sūtījumam ir nepieciešama Stratēģiskas nozīmes preču kontroles komitejas izsniegta stratēģiskas nozīmes preču licence, uzsver VID. Šāda licence pirms preču pārvietošanas pāri muitas robežai ir jāsaņem gan juridiskai personai, gan fiziskai personai. Stratēģiskas nozīmes preču licences tiek izsniegtas Ārlietu ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!