Foto: LETA
Latvijai izdevies vienoties ar Eiropas Padomes Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komiteju ("Moneyval") par tās ieteikumu izpildes pagarinājumu par mēnesi - tagad tie jāizpilda līdz 31. augustam, trešdien LTV raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja Finanšu izlūkošanas dienesta (iepriekš Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests) vadītāja Ilze Znotiņa.

Iepriekš bija noteikts, ka "Moneyval" ieteikumi Latvijai jāizpilda līdz 31. jūlijam.

Znotiņa raidījumam norādīja, ka līdz šim jau ir panākts ļoti labs progress, un lielāko daļu starptautisko institūciju rekomendāciju izdevies ieviest. Znotiņa pieņēma, ka to redz arī "Moneyval" eksperti, tāpēc arī izdevies vienoties par pagarinājumu, lai varētu vēl labāk demonstrēt progresu.

Runājot par banku sistēmu Latvijā, pauda, ka tāda banku sistēma, kāda bija pirms vairākiem gadiem, šobrīd vairs nav iespējama, papildinot, ka valsts interesēs nav, lai Latvijā strādājošās bankās tiktu turēta "netīra nauda".

Tāpat Znotiņa norādīja, ka arī bankas sapratušas, ka tām jābūt ļoti precīzām uz informācijas pieprasījumu, ko prasa no saviem klientiem.

Divas iestādes, kuras lielā mērā ir atbildīgas par "Moneyval" rekomendāciju ieviešanu, ir Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) un Finanšu izlūkošanas dienests.

Jau ziņots, ka "Moneyval" noteikusi Latvijai pastiprinātu kontroles režīmu. Tās ziņojumā par Latviju kopsavilkumā skaidrots, ka kontroles režīms pastiprināts, jo Latvija saņēmusi zemu vai vidēju novērtējumu pēc vairākiem efektivitātes kritērijiem. "Moneyval" Latvijas rīcību atzīst par mazefektīvu divās jomās - patiesā labuma guvēju noteikšanā un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanas novēršanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!