Foto: LETA
Par Mērsraga novada pašvaldības audita rezultātiem, kuros secināts, ka nelikumīgi izlietoti vairāk nekā 5000 eiro, pašvaldība vērsīsies tiesībsargājošajās institūcijās, informēja Talsu novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļas vadītāja Inita Fedko.

Ceturtdien Talsu novada dome izskatīja informāciju par audita rezultātiem Mērsraga novada pašvaldībā. Pēc administratīvi teritoriālās reformas apvienotais Talsu novads saskārās ar finanšu līdzekļu grūtībām Mērsraga novada pašvaldībā, tāpēc, lai noskaidrotu patieso situāciju, tika veikts audits. Tā laikā konstatēts, ka Mērsraga novada pašvaldība pārkāpusi vairākus Ministru kabineta (MK) noteikumus un normatīvos aktus, radot šaubas par likumīgu pašvaldības līdzekļu izlietojumu.

Talsu novada domes deputāti tika informēti, ka Talsu novada pašvaldība izvērtējusi iesniegto auditora ziņojumu un vērsīsies tiesībsargājošajās institūcijās, proti, Valsts policijā un Valsts ieņēmumu dienestā. Juridiskās nodaļas vadītāja Ilva Jansone paskaidroja, ka tiesībsargājošās institūcijas, visticamāk, vērtēs arī agrākās Mērsraga novada pašvaldības darbības, ne tikai to laika posmu, par kuru veikts audits. Tādā veidā būs iespējams saprast, kā Mērsraga novada pašvaldības rīcība ietekmē apvienotā novada tālāko darbu.

Talsu novada domes priekšsēdētāja Sandra Pētersone (NA) uzsvēra, ka audita laikā nav vērtēta atbildīgo amatpersonu atbildības pakāpe, tāpēc tiesībsargājošo iestāžu izmeklēšana ir ļoti būtiska patiesības noskaidrošanai.

25. janvārī Talsu novada pašvaldība saņēma Mērsraga pagasta pārvaldes vadītāja, bijušā Mērsraga novada domes priekšsēdētāja Roberta Šiliņa (NA) iesniegumu, kurā lūgts 31. janvārī izbeigt darba tiesiskās attiecības ar viņu. Talsu novada dome atlūgumu akceptēja.

Auditu nodrošināja zvērinātu revidentu uzņēmums SIA "Auditorfirma padoms". Audits veikts, lai novērtētu, vai pastāv riski Mērsraga pašvaldības finanšu līdzekļu izlietošanā laikā no 2021. gada 1. janvāra līdz 2021. gada 30. jūnijam.

Kā norāda Fedko, auditors, pamatojoties uz pašvaldības norādījumiem, izskatīja trīs jomas, proti, transportlīdzekļu izmantošanu, piemaksu izmaksāšanas atbilstību normatīvajiem aktiem, pašvaldības budžeta finanšu kontroli un uzskaiti. Secināts, ka šajās jomās ir vairākkārt pārkāpti MK noteikumi un normatīvie akti.

Auditors konstatējis, ka Mērsraga novada pašvaldībā nav bijusi izstrādāta metodika par autotransporta izmantošanas kārtību, nav noteikts personu loks, kas drīkst lietot pašvaldībai piederošo autotransportu, un nav noteiktas degvielas izlietojuma normas. Šo kontroles mehānismu trūkuma dēļ pastāv risks, ka nelikumīgi izlietoti 743 eiro.

Nav izstrādāti iekšējās kārtības dokumenti, kas reglamentētu personīgā transporta izmantošanas kārtību pašvaldības vajadzībām. Izvērtējot degvielas daudzumu un iesniegtos attaisnojošos norakstīšanas dokumentus, secināts, ka pastāv risks, ka nelikumīgi izmantota degviela 445 eiro vērtībā.

Mērsraga novada pašvaldībā pretrunā normatīvajiem aktiem notikusi prēmiju izmaksa. Mērsraga novada pašvaldības amatpersonu un darbinieku darba samaksas un sociālo garantiju nolikumā nav iekļauta sadaļa par piemaksām, prēmijām un naudas balvām, kas neatbilst normatīvo aktu prasībām. Atsevišķos gadījumos izmaksātas prēmijas 100% apmērā no darbinieku algas, lai gan to apmērs nedrīkst pārsniegt 75%.

Arī piemaksu apmērs, kas noteikts līdz 30% apmērā no algas, ir ticis pārsniegts. Tāpat auditoram netika uzrādīti darba samaksas aprēķinu saraksti, jo tie nav tikuši sagatavoti, lai gan to paredz gan MK noteikumi, gan Grāmatvedības likums.

Izskatot informāciju, nebija iespējas gūt pārliecību par visu piemaksu likumību, jo netika uzrādīti visi attiecīgie rīkojumi. Šī iemesla dēļ pastāv risks, ka nelikumīgi izlietoti 4165 eiro.

Fedko norāda, ka neatbilstības normatīvajiem aktiem konstatētas arī Mērsraga pašvaldības budžeta sastādīšanā. Sagatavotajam budžeta projektam jāsatur paskaidrojuma raksts, kas ietver arī informāciju par to, kāds līdzekļu apjoms paredzēts izdevumiem katrā budžeta klasifikācijas kategorijā, un informāciju par katra finansējuma mērķi. Pašvaldībā nav bijis izstrādāts un apstiprināts dokuments, kas noteiktu pašvaldības kārtējā gada budžeta sagatavošanas un apstiprināšanas kārtību. Auditors secinājis, ka nav iespējams gūt pārliecību par budžeta izpildes kontroli, jo nav atbilstošu dokumentu, kas to regulētu.

"Talsu novada pašvaldība izvērtējusi iesniegto auditora ziņojumu un uzskata, ka nepieciešams vērsties tiesībsargājošajās iestādēs. Šis jautājums vēl tiks skatīts kārtējā Talsu novada domes sēdē," informē Fedko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!