Valsts ieņēmumu dienesta (VID) konkursa komisija piektdien par VID Galvenās muitas pārvaldes (GMP) direktoru no četru pretendentu skaita izvēlējusies Kalvi Vītoliņu, informēja VID Komunikāciju daļas vadītāja Dita Kļaviņa.
Lēmumu par Vītoliņa iecelšanu šajā amatā piektdien apstiprinājis VID ģenerāldirektors Andrejs Sončiks, taču tas vēl jāsaskaņo ar finansu ministru Gundaru Bērziņu. Tikai pēc saskaņošanas ar finansu ministru varētu tikt parakstīts rīkojums par Vītoliņa iecelšanu muitas priekšnieka amatā, norādīja Kļaviņa.

Vītoliņš dzimis 1968.gadā, no 1986. līdz 1992.gadam mācījies Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) enerģētikas fakultātē, no 1993.gada līdz 1998.gadam - Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē. Laikā no 1990.gada līdz 1993.gadam strādājis Rīgas muitā, no 1993.līdz 1998.gadam bijis Ārlietu ministrijas Juridiskā departamenta otrais sekretārs.

1998.gadā Vītoliņš kļuvis par SIA "PriceWaterhouseCoopers" vecāko nodokļu konsultantu. No 2000.gada ir Latvijas muitas brokeru asociācijas valdes loceklis, kā arī šīs asociācijas dibinātājs. Vītoliņš ir arī Latvijas Juristu biedrības biedrs.

Vītoliņš arī pirmais Latviski tulkojis Kioto konvenciju - konvenciju par muitas procedūru vienkāršošanu un harmonizēšanu. Jaunais muitas priekšnieks arī lasa lekcijas RTU Starptautisko ekonomisko sakaru un muitas institūtā.

Sončiks atzinis, ka ir gandarīts par to, ka izvēlēts Vītoliņš, jo ir pietiekami ātri izdevies atrisināt jautājumu par muitas vadību, turklāt Vītoliņam ir pieredze muitas darbā un pieredze ar muitas jomu cieši saistītā uzņēmējdarbībā.

"Vadītājs, kurš pārzina vadītās iestādes darbu no apakšas līdz augšai un kurš zina, ko uzņēmēji gaida no muitas, manuprāt, ir vispiemērotākais šim amatam un sekmēs muitas attīstību," atzinis Sončiks.

Kā ziņots, GMP direktors Aivars Krastiņš atlūgumu VID ģenerāldirektoram iesniedza 16.augustā, nākamajā dienā pēc tam, kad finansu ministrs Gundars Bērziņš muitas darbam veltīja asus vārdus. Uzreiz pēc Krastiņa atlūgumu iesniedza arī viņa vietnieks Aivars Gulbis. Drīz pēc muitas priekšnieka amata atstāšanas Krastiņš noslēdza konsultanta līgumu un jau augustā konsultējis VID ar muitu saistītos jautājumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!