Foto: LETA
Tieslietu ministrija piešķīrusi vairāk nekā 1000 latu lielu kompensāciju nacionālā naida kurināšanā attaisnotam un sevi par neonacistu nodēvējušam vīrietim.

Tieslietu ministrijas pārstāve Laura Pakalne apstiprināja, ka Andris Jordans, izmantojot savas tiesības, vērsās ministrijā ar lūgumu piešķirt 1380 latu lielu kompensāciju. Ministrija pieprasījumu izvērtējusi un vīrietim piešķīrusi 1179 latus.

Latvijā likums paredz, ka savulaik apsūdzētie un pēc tam attaisnotie, kā arī nepamatoti aizturētie var vērsties Tieslietu ministrijā, lai viņiem piešķirtu kompensāciju, piemēram, par advokātiem iztērētajiem līdzekļiem vai nesaņemto darba samaksu. Šogad Tieslietu ministrijā šādiem mērķiem bija plānoti 45 556 lati, bet no tiem izmaksāti 43 665 lati.

Pēc pāris gadu ilgas tiesāšanās maijā Augstākās tiesas Senāts atstāja spēkā apelācijas instances attaisnojošo spriedumu Jordanam. Viņam izvirzītajā apsūdzībā nav norādītas darbības, kas vērstas uz rasu naida vai nesaticības izraisīšanu.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa 2008.gada 6.martā Jordanu atzina par vainīgu un sodīja ar brīvības atņemšanu uz gadu, taču, tā kā Jordanam jau bija neizciesta sodāmība, galīgais sods Jordanam tika noteikts brīvības atņemšana uz pusotru gadu. Grozītā drošības līdzekļa dēļ viņam vajadzēja pat vairākus mēnešus atrasties cietumā.

Prokuratūra iepriekš norādīja, ka 2007.gada februārī Jordans pēc paša iniciatīvas ieradies uz Latvijas Antifašistiskās komitejas organizēto diskusiju "Nacisma, neonacisma un ksenofobijas problēmas Latvijā", kur paudis viedokli. Diskusijas beigās, kad Jordanam uzdoti jautājumi, viņš sevi nodēvējis par neonacistu. Savukārt uz jautājumu, cik ebreju un čigānu ir viņa pārstāvētajā organizācijā, Jordans krievu valodā vairāku desmitu cilvēku klātbūtnē atbildējis: "Ebreji, žīdi un čigāni - viņi nav cilvēki. Tāpēc viņu nav mūsu organizācijā."

Uz jautājumu par neofašistisko un neonacistisko organizāciju darbošanos Krievijā Jordans atbildējis: "Jā, pareizi, viņi darbojas!" Savukārt uz jautājumu, vai cilvēku nogalināšanu viņš uzskata par normālu, vīrietis attraucis: "Protams. Ja jūs gribat mieru, gatavojieties karam." Jordans atzinis, ka "tas būtu ideāls variants", ja viņa pārstāvētā organizācija varētu Latvijā veikt etnisko tīrīšanu, nogalinot tos, kurus viņi neuzskata par cilvēkiem.

Ja Jordans Otrā pasaules kara laikā dienētu fašistu karaspēkā un būtu jāatved cilvēki uz nošaušanu, viņš tos arī mierīgi nogalinātu. "Jā, protams... Es varu jums paskaidrot, kāpēc. Ja cilvēkam ir gangrēna, ko jūs darīsiet? Šo roku centīsieties ārstēt vai uzreiz nogriezīsiet? Ja ir tāda gangrēna iedzīvotāju vidū, tā ir jānogriež," teicis neonacists.

Prokuratūra uzskata, ka Jordans ar saviem izteikumiem apzināti publiski paudis uzskatus, kas provocē nacionālo naidu un nesaticību, pauž necieņu pret cilvēkiem viņu etniskās piederības dēļ, kurina nacionālo naidu. Viņa ārēji neagresīvie izteikumi pauž naidīgu attieksmi pret atsevišķu tautu pārstāvjiem, proti, čigāniem un ebrejiem, to etniskās piederības dēļ, neatzīstot viņu tiesības dzīvot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!