No valsts budžeta programmas valsts aizsardzībai, drošībai un integrācijai NATO paredzēts piešķirt pusmiljonu latu Brāļu kapu izbūvei, helikoptera laukuma izbūvei un Ventspils Augstskolas radioteleskopa rekonstrukcijai
Aizsardzības ministrija pieteica valsts sekretāru sanāksmē rīkojuma projektu “Par valsts budžeta programmas “Valsts aizsardzība, drošība un integrācija NATO" līdzekļu izlietojumu”, informēja Valsts Kancelejas Komunikācijas departamentā.

Ministrija norāda, ka rīkojuma projekts par līdzekļu izlietojumu, paredz piešķirt 511 601 latus Brāļu kapu izbūvei, slimnīcas “Gaiļezers” helikopteru nosēšanās laukuma izbūvei un Radioskopa RT-16 rekonstrukcijai. Projekts nosaka, ka Aizsardzības ministrijai sagatavo un noslēdz sadarbības līgumus ar attiecīgajām institūcijām.

Lai saglabātu kultūras mantojumu un glābtu kultūras pieminekli – Rīgas Brāļu kapus, Aizsardzības ministrija sadarbībā ar Kultūras ministriju un Rīgas domi 2005.gadā uzsāka un 2006.gadā turpina Brāļu kapu rekonstrukcijas, restaurācijas un projektēšanas darbus, kam paredzēts finansējums – 171 600 lati.

Turpinot 2005.gadā uzsākto sadarbību, finansējums 300 000 latu apmērā tiks piešķirts Ventspils augstskolas Ventspils Starptautiskajam Radioastranomijas centram radioteleskopa RT-16 rekonstrukcijai, lai nodrošinātu lietišķo kosmisko tehnoloģiju attīstību Latvijā.

Aizsardzības ministrijas un Ventspils augstskolas Ventspils Starptautiskā Radioastranomijas centra sadarbības rezultātā tiks veidota bāze zinātnisko darbu izvēršanai lietišķo kosmisko pētījumu (satelītnavigācijas metodes, satelītkomunikāciju sistēmas un satelītattēlu uztveršana un izmantošana) jomās, kas ir ES Kosmosa izpētes programmas galvenās prioritātes.

Saskaņā ar 2003.gadā noslēgto līgumu starp Aizsardzības ministriju, Veselības ministriju un Rīgas domi par helikopteru nosēšanās laukuma izbūvi, 2004.gadā projekts tika realizēts un no 2005.gada Aizsardzības ministrija piedalās ar līdzfinansējumu arī tā uzturēšanā, paredzētais finansējums sastāda – 40 000 latu.

Projekta realizācija uzsākta, lai smagi cietušajiem nodrošinātu gaisa medicīnisko transportēšanu, kas ir daudz saudzējošāka un daudz ātrāka nekā transportēšana ar automašīnu un palielina cietušo dzīvības izglābšanas iespējas.

Finansējums minētajiem pasākumiem ir plānots likumā “Par valsts budžetu 2006.gadam”. Papildus līdzekļi minēto pasākumu realizēšanai nebūs nepieciešami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!