Pagājušajā nedēļā Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandierim iesniegtajos dienesta izmeklēšanas materiālos secināts, ka par traģisko nāves gadījumu speciālo uzdevumu vienības (SUV) iesvētību laikā disciplināri sodāmas četras vienības amatpersonas.
Armijas komandieris Raimonds Graube jau ir iepazinies ar dienesta izmeklēšanas materiāliem, taču lēmums par disciplināru sodīšanu vēl nav pieņemts, BNS informēja NBS preses virsnieks Uldis Davidovs.

Par neapmierinošu dienesta pienākumu izpildi amatā pazemināt paredzēts SUV štāba priekšnieku un SUV štāba un apgādes rotas komandieri, savukārt viens SUV apgādes vada komandieris tiks brīdināts par neatbilstību ieņemamajam amatam, bet otram SUV apgādes vada komandierim plānots izteikt rājienu.

Pagaidām līdz pavēles par sodīšanu parakstīšanai sodāmo amatpersonu vārdi netiek atklāti.

Savukārt par galveno traģiskā negadījuma iemeslu dienesta izmeklēšanā nosaukta neapmierinošā dienesta organizācija, militārā disciplīna un iekšējā kārtība SUV štāba apgādes rotā un vienībā kopumā. Tāpat secināts, ka no vadības puses nav pildīts reglaments. Jau šonedēļ dienesta izmeklēšanas dokumentus iecerēts nosūtīt uz prokuratūru.

Dienesta izmeklēšana sākās 27.aprīlī - dienu pēc tam, kad dienesta vietā mira kāds obligātā militārā dienesta karavīrs. Pēc tās atklājās vardarbīgas jauno karavīru iesvētīšanas ceremonijas armijas SUV.

Dienesta izmeklēšanā noskaidrots, ka jauneklis, kurš 26.aprīlī mira dienesta vietā un kuram sākotnēji kā nāves cēlonis izziņota sirds mazspēja, zaudējis samaņu laikā, kad rīkota pusgadu nodienējušo iesvētīšanas ceremonija. Samaņas zaudēšanas iemesls bija sitiens krūšu rajonā, un sitējs ir noskaidrots. Pēc šā atgadījuma NBS pieņemts lēmums, ka obligātā dienesta kareivji SUV vairs nedienēs.

Prokuratūra uzrādījusi apsūdzības jau 15 karavīriem, bet par cietušajiem atzīti gandrīz 30.

Pēc notikušā aizsardzības ministrs atvaļināja vienības komandieri Hariju Arnicānu, un no pienākumu veikšanas atstādināja SUV štāba priekšnieku Imantu Dambergu.

Dienesta izmeklēšanā bija jānoskaidro apstākļu kopums. Līdz šim ziņots, ka atbildība par notikušo jāuzņemas vienības komandierim Arnicānam, kuram bija jāprognozē iespējamās karavīru izdarības saistībā ar atvaļināšanos. Vienības vadība nav izpildījusi arī vairākus līdz šim uzdotos NBS vadības norādījumus saistībā ar disciplīnas nodrošināšanu vienībā.

Tāpat, lai novērstu līdzīgu negadījumu atkārtošanos NBS, nākotnē paredzēts armijā iesaukt tikai krimināli nesodītus jauniešus. Graube informēja, ka piektā līdz sestā daļa armijā iesaukto jauniešu iepriekš ir bijuši sodīti par krimināliem nodarījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!