Foto: DELFI
Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) par negodīgas un maldinošas komercprakses īstenošanu noteicis 8000 latu sodu vairāku Rīgas autostāvvietu apsaimniekotājai SIA "EuroParking", kura nebija nodrošinājusi iespēju norēķināties par stāvvietas izmantošanu un pēc tam bloķējusi automašīnu riteņus.

Par riteņu bloķētāju noņemšanu uzņēmums iekasēja līgumsodu - 15 latus par motociklu riteņu atbloķēšanu, 20 latus - par vieglās automašīnas riteņu atbloķēšanu un 50 latus - par kravas automašīnas riteņu atbloķēšanu, teikts PTAC interneta mājaslapā publicētajā lēmumā.

PTAC lietu pret "EuroParking" sāka pēc vairāku patērētāju iesniegumiem.

Kā teikts lēmumā, PTAC kā maldinošu komercpraksi novērtēja uzņēmumu rīcību, sniedzot norādes gan noteikumos par maksas auto stāvvietas pakalpojumu izmantošanu gan maksas stāvvietas ceļa zīmju veidā, kas informē vai rada iespaidu par stāvvietas pakalpojuma apmaksas iespējām stāvlaukumā, bet pašā stāvvietā nenodrošina samaksas pieņemšanu par šo pakalpojumu.

Šo rīcību PTAC traktēja kā maldinošo darbību, kuru veicot tiek negatīvi ietekmēta patērētāju saimnieciskā rīcība un patērētājiem tiek vai var tikt radītas būtiskas negatīvas sekas - līgumsoda, zaudējumu atlīdzības un transporta līdzekļa bloķēšanas veidā. PTAC skatījumā - arī šādu maldinošu darbību rezultātā vidusmēra patērētājs pieņem vai varētu pieņemt tādu lēmumu par līguma slēgšanu, kādu citādi nepieņemtu.
PTAC nolēmis uzņēmumam uzlikt tiesisku pienākumu izbeigt negodīgu un maldinošu komercpraksi, kuras ietvaros "EuroParking" patērētājiem noklusē vai sniedz maldinošu informāciju par tās apkalpoto autostāvvietu izmantošanu un piedāvātajiem autostāvvietu pakalpojumiem.

PTAC arī uzlicis "EuroParking" tiesisku pienākumu izbeigt negodīgo komercpraksi, kurā no patērētājiem tiek pieprasīta tūlītēja līgumsoda vai līdzīgas sankcijas maksa un kuras saņemšanai tiek izmantoti transporta līdzekļu bloķētāji vai līdzīgas ierīces.
"EuroParking" PTAC lēmumu ir tiesības pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no dienas, kad lēmums stājies spēkā.

Lēmuma pārsūdzēšana neaptur tā darbību, norāda PTAC.

Pēc "Firmas.lv" pieejamās informācijas uzņēmuma "EuroParking" vienīgais īpašnieks un valdes loceklis ir Daniels Kominars, kurš iepriekš bijis arī SIA "Parking Service" valdē, bet joprojām ir "Parking Service Latvija" valdes loceklis.

Tieši ar šiem uzņēmumiem PTAC iepriekš bija radušās domstarpības par automašīnu novietošanu un sodu iekasēšanu, turklāt PTAC "Parking Service Latvija" noteica 5000 latu sodu.

2011.gada 28.aprīlī reģistrētā "EuroParking" pilnībā pieder Kominaram.

Firmai reģistrētas desmit autostāvvietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!