Foto: Reuters/Scanpix

Trešdien, 8. janvārī, Tieslietu ministrijas (TM) vadītajā Krimināllikuma darba grupā panākta vienošanās, ka – tāpat kā par nelikumīgiem alkoholiskiem dzērieniem – arī par nelikumīgu tabakas izstrādājumu realizāciju neatkarīgi no apmēra nepieciešams noteikt kriminālatbildību, attiecīgi definējot nelikumīgus tabakas izstrādājumus, portālu "Delfi" informēja TM sabiedrisko attiecību speciāliste Ksenija Vītola.

Proti, par nelikumīgu tabakas izstrādājumu realizāciju pie jebkādiem apmēriem tiks paredzēta kriminālatbildība, bet būs noteikts tabakas izstrādājumu daudzums, kuru nepārsniedzot, kriminālprocesu pret personu varēs neuzsākt.

Taču kriminālprocesu varēs uzsākt arī tad, ja formāli nodarījums atbildīs maznozīmīgumam, bet iepriekš jau vairākas reizes personai kriminālprocess par šo noziedzīgo nodarījumu nebūs bijis uzsākts.

Šobrīd Krimināllikuma darba grupa strādā pie nepieciešamo grozījumu redakciju konkrētiem formulējumiem.

Minētos grozījumus plānots iesniegt kā priekšlikumus Saeimā pie likumprojekta "Grozījumi Krimināllikumā" un likumprojekta "Grozījums likumā 'Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību"".

Jau ziņots, ka 2019. gada 21. novembrī un 22. novembrī likumsargi Centrāltirgus administrācijas ēkā un citviet veica procesuālās darbības, apkarojot akcizēto preču nelikumīgu apriti. Kopumā tika aizturētas 12 personas. Četrām personām tiesa piemēroja apcietinājumu.

Valsts policijas vadītājs iepriekš Latvijas Televīzijā pastāstīja, ka policijai ir aizdomas, ka centrālo lomu akcizēto preču nelikumīgā apritē "Rīgas Centrāltirgū" ieņēmis tieši privātuzņēmums, kam ir izīrēta daļa no tirgus. Ķuža vērtējumā, šis privātais uzņēmums esot saistīts ar noziedzības pasauli un veicis organizētu darbu akcizēto preču nelikumīgā tirdzniecībā. Viņš mudināja Rīgas domi vērtēt, vai ar konkrēto uzņēmumu saglabāt nomas līgumu.

Pērn 27. novembrī pašvaldības AS "Rīgas Centrāltirgus" nosūtīja SIA "Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsēta" paziņojumu par līguma laušanu. Līguma izbeigšanas termiņš ir 13. janvāris. Līdz 13. janvārim nomniekam ir jāatbrīvo teritorija no tirdzniecības moduļiem un citas kustāmās mantas, kā arī jāsakārto teritorija, iepriekš portāls "Delfi" uzzināja Rīgas domē. Rīgas domes priekšsēdētājs un Rīgas Centrāltirgus kapitāldaļu turētājs Oļegs Burovs (GKR) toreiz norādīja, ka gadījumā, ja nomnieks vilcināsies ar uzteikuma izpildīšanu un teritorijas atbrīvošanu, tas tiks izdarīts ar pašvaldības spēkiem. Izdevumi tiks regresa kārtībā piedzīti jau bijušā nomnieka.

"Turpmāk arī visos Rīgas Centrāltirgus nomas līgumos būs atrunāts, ka nomas līgumi no Rīgas Centrāltirgus puses var tikt nekavējoties pārtraukti gadījumā, jā tiesībsargājošās iestādes konstatē kādus pārkāpumus," uzsvēra Burovs.

Pērnā gada izskaņā Tieslietu un Iekšlietu ministrijas amatpersonas konceptuāli vienojās pastiprināt kriminālatbildību nelegālajiem cigarešu tirgotājiem, un sagatavot atbilstošus grozījumus likumā. Abu ministriju amatpersonu tikšanās notika, reaģējot uz skaļu rezonansi ieguvušo lietu par akcizēto preču nelikumīgu apriti "Rīgas centrāltirgus" teritorijā, un pārrunātu sodu politikas izmaiņas personām, kas iesaistītas nelegālā cigarešu apritē.

Tikšanās laikā abu ministriju amatpersonas secināja, ka pastāv jomas, kur administratīvā atbildība darbojas, taču ir jomas, kur nepieciešama atgriešanās pie kriminālatbildības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!