Saeima otrdien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Krimināllikumā, kas paredz noteikt kriminālatbildību par nelikumīgu telefonsarunu noklausīšanos.
Par tādu iekārtu un ierīču nelikumīgu iegādāšanos, izgatavošanu vai glabāšanu, kas paredzēta analogo, ciparu vai mobilo telekomunikāciju sarunu vai citas informācijas pārtveršanai no tehniskajiem vai sakaru kanāliem, sodīs ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām.

Par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem, ieskaitot datu vākšanu, reģistrēšanu, ievadīšanu, glabāšanu, sakārtošanu, pārveidošanu, izmantošanu, nodošanu, pārraidīšanu un izpaušanu, bloķēšanu vai dzēšanu, ja tās izdarītas atkārtoti gada laikā, sodīs ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām.

Ja šādas nelikumīgas darbības būs izdarījis sistēmas pārzinis vai personas datu operators atriebības, mantkārīgā vai šantāžas nolūkā vai ja ar to radīts būtisks kaitējums, sods būs brīvības atņemšana uz laiku līdz četriem gadiem vai arests, vai piespiedu darbs, vai naudas sods līdz 120 minimālajām mēnešalgām.

Par sistēmas pārziņa, personas datu operatora vai datu subjekta ietekmēšanu, lietojot vardarbību vai draudus vai ļaunprātīgi izmantojot uzticību, vai ar viltu nolūkā veikt nelikumīgas darbības ar fiziskās personas datiem, sodīs ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz divsimt minimālajām mēnešalgām.

Jau vēstīts, ka prokuratūras izmeklēšanā atrodas kāds kriminālprocess, kurā apsūdzības par nelikumīgu sarunu noklausīšanos uzrādītas sešiem esošajiem un bijušajiem Valsts policijas darbiniekiem. Par to Ģenerālprokuratūra informēja pēc tam, kad tā tika lūgta komentēt biedrības "Sabiedriskās izmeklēšanas birojs" (SIB) izplatīto informāciju, ka nesen atklāta kāda sarunu noklausīšanās, kurā veselu gadu nelikumīgi noklausīti vismaz 45 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!