Foto: Saeimas administrācija

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai ceturtdien Saeimas sēdes pārtraukumā sanākot uz slēgtu sēdi Nacionālās elektroniskās plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļa amata kandidātu apspriešanai, lēmums par divu no trīspadsmit izvirzīšanu balsojumam Saeimas sēdē vēl netika pieņemts, jo komandējuma dēļ sēdē nevarēja piedalīties Nacionālās apvienības pārstāve komisijā Ināra Mūrniece.

Kā pēc sēdes žurnālistiem pastāstīja komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš, bijusi ļoti laba saruna komisijā, taču kolēģi gribēja uzklausīt arī Mūrnieces un viņas frakcijas viedokli. Kaimiņš atzina, ka deputātiem komisijā bija ļoti līdzīgi viedokļi. "Ir noticis acīmredzami neticamais, ka gan pozīcija, gan opozīcija kandidātu izvēles procesā ir uz viena viļņa un domā līdzīgi par konkrētiem kandidātiem," sacīja deputāts.

Viņš žurnālistiem atteicās nosaukt par kuriem kandidātiem deputātiem domas ir līdzīgi pozitīvas. "Process iet ļoti raiti, un pat pieredzējušiem politiķiem ir pārsteigums, ka process nav politizēts," atzina Kaimiņš.

Paredzams, ka komisija nākamnedēļ pieņems galīgo lēmumu par to, kurus divus kandidātus izvirzīt apstiprināšanai Saeimas sēdē. Kaimiņš izvairījās prognozēt, vai Saeima jaunos NEPLP locekļus varētu apstiprināt jau 30. janvāra sēdē. Tikmēr Saeimas frakcijas vēl apspriedīs savu nostāju par kandidātiem.

"Delfi" jau ziņoja, ka divu nedēļu laikā kopumā trijās sēdēs Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija uzklausīja 13 kandidātus uz divām vakantajām NEPLP locekļu amata vietām.

Otrdien, 14. janvārī, komisija tikās ar SIA "Mediju grupa Super FM" radio raidījumu vadītāju, redaktori Jekaterīnu Jerofejevu-Āboliņu, TV3 žurnālisti Ievu Kalderausku, ārštata žurnālisti, recenzenti, mediju analītiķi Aiju Dulevsku un SIA "E Komunikācijas" valdes locekli, žurnālistu Jāni Eglīti, bet trešdien, 15. janvārī, uzklausīja rakstnieci, Rīgas domes deputāti Evu Mārtužu, filozofu, bijušo interneta žurnāla "Satori.lv" galveno redaktoru Ilmāru Šlāpinu, RISEBA lektoru Sabiedrisko attiecību un reklāmas menedžmenta programmā, Latvijas Pašvaldību mācību centra pasniedzēju Ilmāru Jarganu, kā arī ziņu korespondentu Jāni Zariņu.

21. janvārī deputātu priekšā stājās konsultants, pētnieks Latvijas Universitātē Oļģerts Tipāns, datorfirmas SIA "NT Piedzīvojumi" valdes loceklis Andis Plakans, bijušais Saeimas deputāts Kārlis Seržants un Latvijas Radio 2 mūzikas programmu vadītāja Daiga Mazvērsīte.

Jau ziņots, ka savu skatījumu par kandidātiem jau sniegusi Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu Sabiedriski konsultatīvā padome, kura pēc Saeimas komisijas lūguma ir izvērtējusi kandidātu CV, kā arī uzklausījusi kandidātu redzējumu 15 minūšu intervijās. Konsultatīvā padome visaugstāk novērtējusi Ilmāru Šlāpinu, Jāni Eglīti, Robertu Putni un Ievu Kalderausku. Labu vērtējumu saņēmuši arī Kārlis Seržants, Andis Plakans, Inese Šuļžanoka un Aija Dulevska, lasāms padomes komisijai iesniegtajā vēstulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!