Foto: DELFI
Par neveiksmīgu "izrunāšanos" aprīlī no darba atlaists ilggadējs Rīgas domes Satiksmes departamenta Satiksmes vadības centra operators, bijušais pašvaldības deputāts Jānis Vahers, kurš iepriekšējā sasaukumā galvaspilsētas domē tika ievēlēts no "Pilsoniskās savienības" saraksta.

Pērn 9.decembrī, atbildot uz Satiksmes vadības centra (SVC) bezmaksas tālruņa zvaniem, Vaheram nācies uzklausīt neskaitāmas rīdzinieku sūdzības par nenotīrītām ielām. Vienam no zvanītājiem, kurš sūdzējis par ielu, uz kuras nav notīrīts sniegs, viņš atbildējis: "Visas sūdzības pie Ušakova, bez viņa rīkojuma ir aizliegts mazās ielas tīrīt."

Pēc pāris dienām Vahers no Satiksmes departamenta vadības saņēmis pieprasījumu sniegt paskaidrojumu par nepatiesas un maldinošas informācijas sniegšanu.

Paskaidrojumā vadībai Vahers norādījis, ka, pildot amata pienākumus, viņš konkrētajā dienā saņēmis vairāk nekā 60 zvanu, no kuriem lielākā daļa bijuši par netīrītām Rīgas rajonu nozīmes ielām. Visiem zvanītājiem speciālists atbildējis, ka, pirmkārt, tiek tīrītas maģistrālās ielas un ielas, pa kurām kursē sabiedriskais transports, tāpēc mazās ielas pagaidām netiek kaisītas un tīrītas, jo tam trūkst tehnikas.

Vahers atzīst, ka, iespējams, paguruma iespaidā vienam no zvanītājiem izteicies neprecīzi, minot, ka mazo ielu tīrīšanai pagaidām nav saņemts Rīgas domes vadības rīkojums. "Realitātē tā arī bija: visi darbinieki labi zina, ka šādi norīkojumi tiek doti mutiski un rakstisku dokumentu parasti nav arī gadījumā, ja līdzekļu trūkuma dēļ mazās ielas attiecīgajā brīdī tīrīt nav plānots vispār. Tas pats sakāms arī par [ceļu uzturēšanas darbu] izpildītājiem, kas, arī saņemot informāciju no Satiksmes vadības centra, skaidri pasaka, ka mazās ielas tīrīt atsakās, jo nevēlas nepatikšanas no savas vadības," paskaidrojis Vahers.

Vahers norāda, ka konkrētajā gadījumā neveiksmīgā frāze bijusi nevaļas radīta, jo rindā uz telefonisku atbildi gaidījuši vēl vairāki citi zvanītāji, tāpēc viņš nav varējis ar konkrētās sūdzības autoru šo jautājumu iztirzāt ilgstoši. "Tas kritiskās situācijās diemžēl notiek regulāri, jo katrs zvanītājs, protams, par galveno uzskata savu pieteikumu un visiem līdzekļiem, arī ar draudiem un lamāšanos, mēģina panākt savu, izvedot operatoru no pacietības, runājot 10, 15 un vairāk minūtes un galīgi nerēķinoties ar to, ka ar savu pieteikumu rindā gaida arī citi," situāciju raksturojis speciālists.

Viņš arī vaļsirdīgi norādījis, ka tamlīdzīgās situācijās tādas sabiedrisko attiecību speciālistu izstrādātās standartfrāzes kā "veicam pasākumus, apsekojam ielas, nodosim jūsu informāciju uzturētājiem rīcībai" utt. nedodot rezultātu. Operators nereti tiek ievilkts diskusijās, kurās ir spiests uzklausīt personiskus apvainojumus un rupjības par "noziegumiem", kurus nav veicis, un izrēķināšanās draudus par situācijām, kuras viņš personīgi nekādi nevar ietekmēt.

"No tā arī veidojas stresa situācijas, kādā, atzīstu, ar visu savu 12 gadu darba pieredzi SVC, acīmredzot, šoreiz nokļuvu pats," atzinis Vahers. Viņš piebildis, ka sava ietekme droši vien bijusi arī tam, ka šajās dienās paša sieva cietusi autoavārijā, savukārt ar SVC darbinieka algu nav iespējams uzturēt savu ģimeni, kurā ir trīs mazgadīgi bērni, "un tas nekādu komforta izjūtu nedara", paskaidrojis Vahers.

Mēnesi vēlāk, 8.janvārī, Vaheram nācies parakstīt vienošanos par darba tiesisko attiecību izbeigšanu no 2014.gada 7.aprīļa. Viņš pats atzīmē, ka paraksts "izspiests", piedāvājot "izvēli" - vai nu jāaiziet pēc trim mēnešiem, vai arī tiks atlaists ar nākamo dienu. Vienlaikus atlikušajā periodā Vaheram samazināts atalgojums.

Vahers Rīgas domes Satiksmes departamentā nostrādājis 12 gadus. Vēl 2012.gada jūlijā Vahers no Satiksmes departamenta vadības saņēmis atzinības rakstu "par ilgu un godprātīgu darbu Satiksmes departamentā".

Rīgas domē kā deputāts Vahers nonāca 2010.gadā, kad viņa partijas biedrs Jānis Šiliņš nolika mandātu, jo publiski izskanēja informācija, ka viņš izmantojis pašvaldības transportu privātām vajadzībām. Vahers Rīgas domes opozīcijā nostrādāja līdz sasaukuma beigām 2013.gada jūlijā un no "Visu Latvijai!"-TB/LNNK saraksta piedalījās arī pērn notikušajās Rīgas pašvaldības vēlēšanās, taču netika ievēlēts.

Vahers ir arī ilggadējs kriminālžurnālists un vairāku izdevniecības "Santa" žurnālu ārštata līdzstrādnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!