Foto: DELFI

Par cilvēka piesprādzēšanu pie gultas Rīgas sociālās aprūpes centrā (RSAC) "Gaiļezers" tā direktorei Ļubovai Zakai piemērots - 280 eiro administratīvais sods, portālam “Delfi” apliecināja Labklājības ministrijas (LM) preses pārstāve Marika Kupče.

Zaka administratīvi sodīta par personas tiesību un privātās dzīves neaizskaramības pārkāpumu. Zaka lēmumu par sodu līdz 3.februārim var pārsūdzēt, vai arī naudas sodu samaksāt. Pagaidām vēl lēmums neesot ne pārsūdzēts, ne arī izpildīts.

Jau vēstīts, ka pērn, pārbaudot kādas privātpersonas sūdzību, LM konstatēja, ka "Gaiļezerā" bijusi klientes - gados vecas sievietes - nelikumīga fiksēšana pie guļvietas. Tādejādi ierobežota viņas kustību brīvība.

LM Sociālo pakalpojumu kvalitātes kontroles departamenta speciālisti secinājuši, ka fiksācijas jostas ir iegādātas vairumā, tāpēc pastāv iespēja, ka klientu fiksēšana pie guļvietām ir bijusi ierasta prakse.

Pēc šī gadījuma atklāšanas, no amata tika atstādināta "Gaiļezera" direktore Zaka.

Savukārt pati Zaka iesniegusi atlūgumu. Viņa amatā būs līdz 27.februārim. Rīgas domes Labklājības departaments pēc tam paredzējis izsludināt konkursu uz viņas amata vietu, portāls "Delfi" uzzināja pašvaldībā.

RSAC "Gaiļezers" ir ilgstošas sociālās rehabilitācijas un sociālās aprūpes iestāde. Pansionātā nodrošina pilnu aprūpi cilvēkiem, kuri vecuma vai veselības stāvokļa dēļ paši nevar sevi aprūpēt.

LM sāka pārbaudi un to plānoja pabeigt līdz 20.janvārim.

LM atgādina, ka saskaņā ar likumu „Par pašvaldībām" pašvaldība ir atbildīga par tās dibināto iestāžu darbību, ja normatīvajos aktos nav noteikts citādi. Par RSAC „Gaiļezers" ir atbildīga Rīgas dome.

Labklājības departamentā  no sociālās aprūpes centra  "Gaiļezers" novembrī tika saņemta informācija, ka noticis nelaimes gadījums pacientam ar demenci (personas ar garīga rakstura traucējumiem), kura laikā viens no klientiem guva ķermeņa apdegumus,  neuzmanīgi rīkojoties ar  sērkociņiem.  Par šo gadījumu departamentā nekavējoties tika izveidota izmeklēšanas komisija, izvērtēti nelaimes gadījuma apstākļi.

Izmeklēšanas gaitā arī atklājās, ka  pansionātā tikušas  lietotas fiksācijas jostas.

Kā skaidrojušas "Gaiļezera" amatpersonas, drošības jostas tika lietotas klientu drošības nolūkos, lai agresīvi klienti neapdraudētu sevi un citus klientus.

Fiksācijas jostu lietošana ir nepieļaujama, norāda domē.

Viens no LM uzdevumiem ir kontrolēt sociālo pakalpojumu sniedzēju, tai skaitā sociālās aprūpes centru, darbības atbilstību normatīvo aktu prasībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!