Pārkāpumu dēļ Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pērn apturējis 31 pārtikas uzņēmuma darbību, liecina dienesta apkopotā statistika.

Vairāk nekā 600 gadījumos PVD inspektori ir apturējuši pārtikas produktu izplatīšanu, teju 1200 gadījumos pārtikas produkti bija jāizņem no apgrozības, sastādīti 105 brīdinājuma rīkojumi un vairāk nekā 1600 administratīvie protokoli. Vairāk nekā 1600 gadījumos par konstatētajiem pārkāpumiem piemēroti naudas sodi.

Izvērtējot pērn veikto pārbaužu rezultātus, PVD ir atzinis, ka 21% no pārbaudītajiem pārtikas apritē iesaistītajiem uzņēmumiem atbilst prasībām, 78,5% prasībām atbilst, taču tajos konstatētas noteiktas neatbilstības, kas gan neietekmē pārtikas drošumu, savukārt 0,3% uzņēmumu prasībām neatbilst.

Pārbaudes arī liecina, ka pārtikas uzņēmumi pērn sākuši nevērīgāk izturēties pret paškontroles sistēmu uzņēmumā. No visām PVD konstatētajām neatbilstībām pārtikas uzņēmumos lielāko apjomu jeb 17% veido tieši trūkumi uzņēmumu paškontroles sistēmā. Nereti paškontroles sistēmas uzņēmumos ir formālas, proti, dokumenti ir, bet izpratnes par procesu nav, lai gan tieši paškontrole ir viens no būtiskiem pārtikas drošuma un nekaitīguma nodrošināšanas aspektiem, norāda PVD.

Lai gan nākamo lielāko neatbilstību grupu veido iekārtu un aprīkojuma, kā arī uzņēmumu telpu neatbilstība higiēnas prasībām - šāda veida neatbilstības veido 11 % no kopējā uzņēmumos konstatēto neatbilstību skaita, pārbaužu rezultāti liecina, ka situācija šajā jomā pēdējo trīs gadu laikā pakāpeniski uzlabojas.

Tāpat situācija uzlabojas vai vismaz nemainās tādās jomās kā personāla higiēna un apmācība, tīrīšanas uz dezinfekcijas procedūru ievērošana. Šāda tipa neatbilstības veido 7 – 8% no kopējā neatbilstību apjoma.

Tai pat laikā 2009. gadā ir pieaudzis to pārkāpumu skaits, kas saistīti ar pārtikas preču marķējumu, izsekojamību un derīguma termiņu ievērošanu. Šie pārkāpumi veido 5 – 6% procentus no kopējā pārtikas aprites uzņēmumos konstatēto neatbilstību apjoma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!