Foto: stock.xchng

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) trešdien par konstatētajiem pārkāpumiem uzlikusi administratīvos sodus VSIA "Latvijas Televīzija" (LTV), AS "Radio SWH", SIA "Voxell Baltic" un VSIA "Latvijas Radio" (LR), portālu "Delfi" informēja NEPLP.

Pārbaudot programmas LTV1 ierakstus 2015. gada oktobrī, novembrī un decembrī, NEPLP konstatēja, ka programmā vairākkārt pārkāpts reklāmas apjoma ierobežojums vienā raidstundā. Kopumā konstatēti pieci šādi pārkāpumi.

NEPLP pieņēma lēmumu uzlikt LTV administratīvo sodu – naudas sodu 700 eiro apmērā.

Pārbaudot AS "Radio SWH" programmas "Radio SWH Gold" ierakstus no pērnā gada 28. septembra līdz 4. oktobrim, NEPLP konstatēja, ka programmā ir pārkāpti "Radio SWH Gold" apraides atļaujas pamatnosacījumi. Proti, apraides atļaujā noteikts, ka programma 100% jāveido latviešu valodā, taču tajā tika pārraidītas ziņas krievu valodā.

"Radio SWH" atzinis programmas apraides atļaujas pārkāpumu. Padome pieņēma lēmumu uzlikt AS "Radio SWH" administratīvo sodu – naudas sodu 500 eiro apmērā.

Pārbaudot AS "Radio SWH" programmas "Radio SWH" ierakstus 2015. gada novembrī, NEPLP konstatēja ilgstošas reklāmas jeb tādas, kas pārsniedz 90 sekundes. Kā skaidroja NEPLP, ilgstošās reklāmas nebija atdalītas no pārējās programmas likumā noteiktajā kārtībā, tā, lai klausītāji pilnībā un nepārprotami atpazītu ilgstošu reklāmu. Par konstatētajiem pārkāpumiem, padome pieņēma lēmumu izteikt AS "Radio SWH" brīdinājumu.

Pārbaudot SIA "Voxell Baltic" programmas "Multimania" ierakstus no pērnā gada 27. jūlija līdz 2. augustam, NEPLP konstatēja, ka programma pilnībā tiek demonstrēta svešvalodā.

Ņemot vērā, ka SIA "Voxell Baltic" apraides atļaujā noteikts, ka 70% no nedēļas raidlaika jānodrošina latviešu valodā, bet 30% svešvalodās, NEPLP konstatēja EPLL pārkāpumu. NEPLP pieņēma lēmumu uzlikt SIA "Voxell Baltic" administratīvo sodu – naudas sodu 1000 eiro apmērā, kā arī vienojās noslēgt administratīvo līgumu ar SIA "Voxell Baltic" par minētā pārkāpuma novēršanu.

Savukārt, pārbaudot LR programmas "Latvijas Radio 2" pērnā gada 13. oktobra ierakstus, NEPLP konstatēja, ka raidījumā "Autodroms" tiek popularizēts viens konkrēts uzņēmums.

LR savos paskaidrojumos atzina, ka minētā intervija satur reklāmas pazīmes, kas uzskatāms par darba, disciplīnas un LR normatīvo aktu pārkāpuma, taču LR rīcībā nav informācijas, ka šī būtu bijusi iecerēta kā reklāma un LR nepiekrīt tam, ka intervija būtu kvalificējama kā slēpts audio komerciāls paziņojums.

LR informēja, ka civiltiesiskās attiecības ar attiecīgā raidījuma autoru ir pārtrauktas. Par slēpta audio komerciāla paziņojuma izplatīšanu NEPLP pieņēma lēmumu uzlikt LR administratīvo sodu – naudas sodu 700 eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!