Foto: LETA

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien vienbalsīgi konceptuāli atbalstīja ierosinājumu no 1.septembra indeksēt pensijas, kas nepārsniedz 200 latus. Saeima to izskatīs steidzamības kārtā - divos lasījumos, lai likumu pieņemtu ārkārtas sēdē 9.jūlijā un ļautu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA) jau līdz septembrim aprēķināt palielinātās pensiju summas.

Opozīcijā esošās "Saskaņas centra" (SC) frakcijas deputāts Andrejs Klementjevs gan atbildīgajai Labklājības ministrijai (LM) pārmeta "tiesisko nihilismu" pret Saeimu, jo ministrija ieceri par pensiju indeksāciju esot novilcinājusi līdz pēdējam brīdim, tāpēc deputāti nevarot iztaujāt sabiedriskās organizācijas, kuru viedoklis šajā jautājumā ir svarīgs.

LM parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens ( V) šo pārmetumu gan kategoriski noraidīja, sakot, ka par pensiju indeksācijas ieceri ir diskutēts Senioru padomē, un aktīvas diskusijas notikušas arī Sociālo un darba lietu komisijā.

Komisija izskatīja visus deviņus ar pensiju indeksāciju saistītos likumprojektus, kas izstrādāti, ņemot vērā aprīlī Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai ( V) iesniegtos vairāk nekā 106 000 iedzīvotāju parakstu ar prasību par pensiju indeksācijas atsākšanu rudenī.

Trešdien komisija pirms pirmā lasījuma Saeimā skatīja grozījumus likumā "Par valsts pensijām", likumā "Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām", Diplomātu izdienas pensiju likumā, likumā "Par izdienas pensijām Iekšlietu ministrijas sistēmas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm", Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonu izdienas pensiju likumā, Militārpersonu izdienas pensiju likumā, Prokuroru izdienas pensiju likumā, Tiesnešu izdienas pensiju likumā un Valsts un pašvaldību profesionālo orķestru, koru, koncertorganizāciju, teātru un cirka mākslinieku izdienas pensiju un baleta mākslinieku pabalsta par radošo darbu likumā.

Likumprojektus par pensiju indeksāciju ir jāskata steidzamības kārtā, lai Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) varētu tehniski sagatavoties indeksācijas aprēķināšanai un izmaksai. VSAA direktore Inese Šmitiņa komisijas sēdē paskaidroja, ka aģentūrai jūlija sākumā būtu jāzina mehānisms un jāpārprogrammē pensiju aprēķināšanas sistēma. Savukārt, lai izmaksātu indeksētās pensijas, precīzas summu izmaiņas iestādei jāzina līdz 20.augustam.

Komisijas sēde trešdien bija plaši apmeklēta, jo uz to bija uzaicināti atbildīgo ministriju un organizāciju pārstāvji. Tiesa, spriežot par pensiju indeksāciju no septembra un atbalstu šai iniciatīvai, izteicās tikai deputāti un VSAA vadītāja. Neviens sēdes laikā savu viedokli vai aicinājumus neizteica.

Saeimas deputātiem par atbalstu līdz 200 latu lielo pensiju indeksācijai no septembra pirmajā lasījumā būs jābalso jau ceturtdien - pēdējā sēdē pavasara sesijā. Savukārt galīgajā lasījumā deputāti par to lems ārkārtas sēdē 9.jūlijā. Pirms tam, 4. un 5.jūlijā, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti skatīs uz galīgo lasījumu iesniegtos priekšlikumus, nolēma komisija.

Jau vēstīts, ka Senioru konsultatīvā padome vienojās no septembra indeksēt pensijas līdz 200 latiem ar indeksu 1,04. Tikmēr Latvijas Pensionāru federācija (LPF) ir aicinājusi palielināt indeksējamo pensiju slieksni līdz 250 latiem.

Labklājības ministrija pagājušajā nedēļā - pusotru mēnesi agrāk nekā tai bija uzdots - Saeimas rīcībā ir nodevusi grozījumus likumos, kas ļautu atsākt mazo pensiju indeksāciju jau šī gada septembrī. Saeimai tagad ir jāpieņem gala lēmums, rēķinoties, ka jebkurā indeksācijas gadījumā šoruden Valsts sociālās apdrošināšanas sistēmā (VSAS) ir jāveic tehniskas izmaiņas, kas prasa laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!