Foto: LETA

Rīgas domes Pieminekļu padome otrdien nolēma aicināt pašvaldību izstrādāt Neatkarības laukuma attīstības koncepciju, tādējādi vēl nelemjot par to, kādām skulptūrām tur būtu jāatrodas.

Padome šodien skatīja jautājumu par Neatkarības laukuma labiekārtošanu, vienlaikus izskatot arī mākslinieka Aigara Bikšes ideju tajā izvietot skulptūru "Pamatelements". Tomēr jau sēdes sākumā padome vienojās, ka lems nevis par konkrētās skulptūras nākotni, bet gan par laukuma iekārtošanu kopumā.

Vairāki padomes biedri pauda viedokli, ka sākumā nepieciešams saprast, kāda vispār nākotnē plānota vides attīstība šajā teritorijā, pirms lemt par to, kādas skulptūras vai pieminekļi tur iederas. Kā atzīmēja deputāts Oļegs Burovs (GKR), ja pašvaldība vēlas attīstīt šo teritoriju, viena no iespējām ir sludināt metu konkursu. Viņš neslēpa, ka pilsētai kopumā trūkstot kopēja redzējuma par pieminekļiem Rīgā.

Arī deputāte Eva Mārtuža (JKP) pauda viedokli, ka laukuma nosaukums vien liecinot par to, ka "šī ir dižena vieta", tādēļ būtu jārīko konkurss, kas konceptuāli ietvertu visa laukuma un tā apkārtnes attīstību.

Līdzīgus viedokļus pauda vēl daži padomes locekļi, kā rezultātā padome vienbalsīgi vienojās Rīgas domei uzticēt izstrādāt Neatkarības laukuma attīstības koncepciju.

Bikše sacīja, ka padomes lēmumu vērtē kā likumsakarīgu. Viņš, visticamāk, meklēs kādu citu vietu pilsētā, kur savu darbu izvietot. "Šī vieta tiek vērtēta ļoti pretrunīgi un lielā viedokļu dažādība rada zināmu spriedzi. Taču vērtēju pozitīvi to, ka mana iecere vispār attīstīja šādu diskusiju un tagad tiks izstrādāta teritorijas attīstības iecere," sacīja mākslinieks.

Kā ziņots, oktobrī Saeima galīgajā lasījumā pieņēma likumu, kas paredz Jēkaba laukumu Rīgā pārdēvēt par Neatkarības laukumu.

Decembra sākumā mākslinieks Bikše paziņoja, ka tur vēlas eksponēt jaunu skulptūru ar nosaukumu "Pamatelements", taču pret to iebilst 4. maija Deklarācijas kluba biedri. Pēc Bikšes paziņojuma arī tēlnieks Ojārs Feldbergs paziņoja, ka šajā laukumā piedāvā izvietot savu skulptūru ar nosaukumu "Ugunskurs", kuru izveidojis jau 2006.gadā.

Bikšes skulptūra iecerēta kā veltījums Latvijas vecākās paaudzes pilsoņiem, atainojot viņus kā varoņus ar stāju un gandarījumu par savā mūžā paveikto. Bikše, projektējot skulptūru, balstījies uz sievišķīgiem arhetipiem, iedvesmojoties no, piemēram, eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas un Lielbritānijas karalienes Elizabetes II.

Savukārt Feldberga skulptūras koncepcija balstīta idejā par vienotību un kopību. Tās kompozīciju veido četras granīta pagales formas, kas katra ir trīsarpus metrus gara. Tās saslietas piramīdas veidā, līdzīgi kā ugunskurs. Katra pagale simbolizē vienu no Latvijas novadiem - Kurzemi, Zemgali, Latgali un Vidzemi. Granīta bloki, kas ir tēlnieka īpašumā, tika izmantoti Vecrīgas barikādēs 1991. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!