Foto: LETA
Atbilstoši likuma prasībām Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) iesniegtie paziņojumi liecina, ka aptuveni 30 ar partijām nesaistītas personas ir paredzējušas izmantot finanšu līdzekļus priekšvēlēšanu aģitācijas veikšanai, tostarp aģitācijas materiālu izvietošanai, pastāstīja KNAB galvenā speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Ieva Karlsberga.

Vienlaikus KNAB uzsver, ka, nodrošinot priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumu ievērošanu, tostarp attiecībā uz tā dēvētajām trešajām personām, birojs vēl atsevišķi vērtē šo personu veiktās aģitācijas saistību ar partiju kampaņām. Saskaņā ar likumu šādos gadījumos aģitācijas izdevumi tiek pieskaitīti attiecīgās partijas tēriņiem.

Jau ziņots, ka arī aktieris Andris Bulis kā privātpersona par saviem līdzekļiem ievietojis reklāmu radio, mudinot vēlēšanās balsot par Latvijas Infektoloģijas centra vadītāju, "Par labu Latviju" (PLL) deputāta amata kandidāti Baibu Rozentāli.

Bulis strādā citas PLL deputāta amata kandidātes Gaļinas Poliščukas teātrī, turklāt viņš 10.Saeimas vēlēšanu kampaņas pirmsākumos jau ir bijis PLL reklāmas seja.

Kā iepriekš apgalvoja Rozentāle, viņa par šo faktu neko nezinot un reklāmu neesot ne redzējusi, ne dzirdējusi, tāpēc par to, kāpēc tāda reklāma izveidota, esot jājautā pašam aktierim.

Tai pat laikā viņa pauda viedokli, ka tas "ir tikai normāli", ja kāds viņu pozitīvi novērtējot, jo viņa esot izveidojusi starptautiski atzītu un Latvijā būtisku iestādi - Infektoloģijas centru, ko pozitīvi novērtējot gan Pasaules Veselības organizācija, gan arī valsts. Tāpat Rozentāle ir pārliecināta, ka, arī vadot Veselības ministriju, viņas laikā daudz esot paveikts.

Pēc Rozentāles vārdiem, ja šāda reklāma patiesi esot, tad tā tikai apliecinot viņas teikto, ka vēlētāji novērtē politiķus pēc tā, ko viņi ir padarījuši.

Kā ziņots, arī mūziķis Rodrigo Fomins jeb Igo ir apmaksājis paša ierunātu reklāmu, kurā aicina Saeimas vēlēšanās balsot par Rozentāli.

"Es nebūtu šādu soli spēris, ja nebūtu pārliecināts," laikrakstam "Diena" tika skaidrojis Igo. Viņš savulaik bija akcijas par C hepatītu reklāmas seja, tādēļ viņam centra darbība ir labi pazīstama. Viņš neslēpj, ka ir labās attiecībās "ar Baibu" un pirms reklāmas ierunāšanas ar viņu par to konsultējies.

Fomins apgalvoja, ka tā ir tikai viņa iniciatīva, par kuru pirms tam gan konsultējies ar Rozentāli. Taču mūziķis neatklāj, cik daudz personīgo līdzekļu tērēs šis pasākumam. Reklāmas izvietošanas biežums radio ēterā gan saskaņots ar PLL kopējo kampaņu. Igo pats negrasoties pievienoties kādai partijai, jo "ar visām četrām" tajā iekšā būt nevēlas.

Politisko partiju finansēšanas likumā definētas tā saucamās trešās personas. Tās ir ar partijām nesaistītas fiziskas vai juridiskas personas, kuras savā vārdā veic priekšvēlēšanu aģitāciju. Trešajām personām priekšvēlēšanu aģitācijas periodā ir noteikts izdevumu apmēra ierobežojums reklāmas izvietošanai, pasta izdevumiem, labdarības pasākumu finansēšanai, sponsorēšanai - 2700 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!