Foto: LETA

Jau trešdien Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa nominētais Ministru prezidenta amata kandidāts Jānis Bordāns (JKP) varētu sabiedrību plašāk iepazīstināt ar potenciālās valdības sastāvu, pieļāva pats politiķis.

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) premjera amata kandidāts Bordāns žurnālistus informēja, ka piektdien potenciālajiem partneriem iesniegs redzējumu par valdības darba plāna projektu. Vispirms projekts tiks iesniegts potenciālajiem sadarbības partneriem: "KPV LV", Nacionālajai apvienībai (NA), "Jaunajai Vienotībai" un "Attīstībai/Par!". Pēc tam tas tiks publiskots.

Viņš atgādināja, ka ar visiem potenciālajiem partneriem JKP jau ir tikusies trešdien un ceturtdien. Šajās sarunās JKP iepazinusies ar potenciālo sadarbības partneru redzējumu par valdības veidošanu, lai sagatavotu sarunu turpmāko grafiku un deklarāciju par Bordāna vadītās valdības darba plānu.

Bordāns skaidroja, ka deklarācija nav balstīta tikai uz JKP redzējumu, bet gan visu potenciālo sadarbības partneru redzējumu. Premjera amata kandidāts pauda cerību, ka pārējie politiskie spēki ar šo plānu iepazīsies, kā arī nepieciešamības gadījumā sniegs savus priekšlikumus. Ar pārējām partijām JKP plāno sēsties pie viena sarunu galda jau pirmdien, 12. novembrī.

Ņemot vērā, ka iepriekš vairākas partijas pauda bažas par JKP priekšvēlēšanu solījumu fiskālo ietekmi, Bordāns solīja, ka to rūpīgi izvērtēs JKP un Finanšu ministrijas eksperti.

Atbildības sfēru sadalījums potenciālajā valdībā vēl nav skaidrs, jo ne visi sadarbības partneri gribējuši par to runāt, pirms ir zināms veicamo darbu saraksts. Jau pirmdien ir plānots šo sadalījumu apriest. Taču jau tagad ir kļuvis skaidrs, ka Ārlietu ministriju varētu vadīt "Jaunā Vienotība", Kultūras ministriju – Nacionālā apvienība. Savukārt Tieslietu ministriju varētu vadīt "Attīstībai/Par!" vai "Jaunā Vienotība", pieļāva politiķis.

Pati JKP gribētu pārraudzīt Iekšlietu ministriju, Finanšu ministriju, kā arī Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministriju.

Viņš arī atzīmēja, ka šobrīd neviens nav izteicis vēlmi pārraudzīt Izglītības un zinātnes ministriju. Nepieciešamības gadījumā to ir gatava uzņemties arī JKP.

Bordāns uzskata, ka līdz Valsts prezidenta noteiktajam termiņam valdību viņam izdosies izveidot.

Viņš gan pauda bažas, ka ir "ekonomiskie un noziedzīgie grupējumi", kas varētu mēģināt kavēt šo procesu. Kā vēlāk piebilda politiķis, šie grupējumi baidās, ka Juta Strīķe (JKP) vai Juris Jurašs (JKP) varētu kļūt par iekšlietu ministru.

Plānots, ka otrdien un trešdien JKP ar potenciālajiem sadarbības partneriem pārrunās valdības atbildības jomu sadalījumu, kā ar konkrētas personālijas. Līdz ar to jau trešdien varētu būt "praktiski zināms" valdības sastāvs.

Ziņots, ka trešdien Valsts prezidents Vējonis pēc tikšanās ar partiju apvienības "Attīstībai/Par!", JKP un partijas "KPV LV" premjera amata kandidātiem 7. novembrī nolēmis uzticēt jaunās valdības veidošanu JKP šim amatam nominētajam Bordānam.

Jau īsi pēc Vējoņa paziņojuma sākās valdības veidošanas sarunas. Trešdien JKP tikās gan ar "KPV LV", gan ar NA. Savukārt ceturtdien JKP tiekas ar "Attīstībai/Par!" un "Jauno Vienotību".

Ja līdz 21. novembrim (ieskaitot) netiks panākta vienošanās par jauno valdību, Valsts prezidents atsauks 7. novembra rīkojumu "Par Ministru kabinetu" un aicinās Bordāna vietā citu Ministru prezidenta kandidātu veidot valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!