Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) piemērojis naudas sodu kopumā jau desmit Tukuma novada domes deputātiem saistībā ar balsošanu par prēmiju piešķiršanu kādas vidusskolas direktoram, noskaidroja KNAB.

Sākotnēji KNAB ziņoja par pāris sodītajiem deputātiem, taču jaunākā informācija liecina, ka sodīto skaits ir pieaudzis. KNAB konstatējis, ka tā laika deputāti - Sarmīte Krecere, Gunta Kalviņa, Artis Jomerts, Agris Jaunkļaviņš, Agris Baumanis, Dace Lebeda, Arvīds Driķis, Juris Bogužs un Guntis Bondars 2011.gada vasarā, balsojot par prēmijas izmaksu Zemgales vidusskolas direktoram, neievēroja ar atlīdzību saistīto izdevumu ierobežojumu izmaksāt prēmijas 2010. un 2011.gadā.

Turklāt saskaņā ar likumu pašvaldības amatpersonu var prēmēt atbilstoši pašvaldības institūcijā noteiktajai prēmēšanas kārtībai un kritērijiem, taču lēmumā par prēmijas izmaksu premēšanas kritēriji netika norādīti.

Par valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu un aizliegumu neievērošanu, proti, par ierobežojumu pārkāpšanu, kuri noteikti attiecībā uz rīcību ar valsts vai pašvaldības mantu, KNAB katram deputātam piemēroja 50 latu naudas sodu.

Jau ziņots, ka arī Tukuma novada domes priekšsēdētājs Juris Šulcs bija balsojis par prēmijas izmaksu Zemgales vidusskolas direktoram, kā arī izdevis rīkojumu par prēmiju izmaksu šim direktoram par ilggadēju Zemgales vidusskolas vadību. KNAB secināja, ka Šulcs pārkāpumu izdarījis aiz neuzmanības, un viņam piemēroja 55 latu naudas sodu.

Vai KNAB sodu izpelnīsies vēl kāds šīs pašvaldības deputāts, pagaidām nav zināms. KNAB pārstāve Inta Šaboha teica, ka atbilstoši likumam informācija mājaslapā tiek ievietota pēc tam, kad lēmums par saukšanu pie administratīvās atbildības stājies spēkā un likumā noteiktajā termiņā nav apstrīdēts. Ņemot vērā, ka katrs iespējamā pārkāpuma gadījums tiek vērtēts individuāli, lēmumu pieņemšanas datumi var atšķirties. Informāciju par amatpersonas darbībā konstatētajiem pārkāpumiem birojs publicē likumā noteiktajā kārtībā.

Tukuma novada domes mājaslapā atrodamā informācija liecina, ka no iepriekšminētajiem deputātiem šobrīd domē turpina strādāt deviņi.

KNAB kopš pagājušā gada vasaras ir pienākums par valsts amatpersonas darbībā konstatētajiem pārkāpumiem informēt sabiedrību, ievietojot informāciju attiecīgās institūcijas mājaslapā internetā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!