Foto: DELFI
Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien stundu garā sēdē iztaujāja Finanšu un kapitāla tirgus (FKTK) vadītāja amata kandidāti Santu Purgaili un atbalstīja viņas kandidatūras virzīšanu apstiprināšanai Saeimā. Komisijā viņas kandidatūru atbalstīja desmit deputāti, trīs atturējās, neviens nebalsoja pret. Paredzams, ka jau ceturtdien Saeimas plenārsēdes darba kārtībā tiks iekļauts jautājums par Purgailes apstiprināšanu amatā.

Uzrunā deputātiem Purgaile sacīja, ka ir noformulējusi trīs galvenos uzdevumus, kas veicami FKTK vadītājam. Pirmkārt, ir ātri jāapzina darbi, kas vēl izdarāmi, lai atbalstītu "Moneyval" ziņojuma iesniegšanu un rekomendāciju izpildīšanu.

Otra lieta arī saistīta ar šo procesu, un tā ir rokasgrāmatas, kurā apkopota informācija par visiem likumiem un pieredzi, kas saistīta ar netīras naudas atmazgāšanas novēršanu, izveidošana, lai bankām būtu skaidrība kā rīkoties un izvairīties no lieka stresa. "Šai rokasgrāmatai būtu ļoti skaidri jādefinē spēles noteikumi, un tad arī komisijai būtu iespēja daudz precīzāk veikt auditus bankās," sacīja Purgaile.

Trešais ļoti svarīgais darbs ir komanda, jo divus iepriekš nosauktos darbus var izdarīt tikai tad, ja ir spēcīga un motivēta komanda, atzina Purgaile. Pirmais solis ir divu atlikušo FKTK padomes locekļu izvēlēšanās.

"Manā galvā jau ir īsais saraksts, un esmu jau publiski izteikusies, ka viena no manām piedāvātajām kandidatūrām noteikti būs esošā FKTK priekšsēdētāja amata izpildītāja Kristīne Černaja-Mežmale," sacīja Purgaile. Viņa piebilda, ka otrs padomes loceklis varētu būt cilvēks ar pieredzi kapitāla tirgū.

Sarunas gaitā komisijas deputāti gan iztaujāja Purgaili par viņas objektivitāti darbā, ja būs jālemj par viņas pašreizējo darba vietu banku "Citadele", kā arī par viņas kredītsaistībām un motivāciju pieteikties konkursā uz amatu ar zemāku atalgojumu, gan par publiskiem izteikumiem, ka joprojām Latvijā notiek naudas atmazgāšana. Tāpat deputāti izprašņāja klātesošo Valsts kancelejas pārstāvi par konkursa norises gaitu.

Par izteikumiem par naudas atmazgāšanu Purgaile sacīja, ka nevienā valstī atbildē uz jautājumu, vai jūsu valstī ir iespējama naudas atmazgāšana, neviens neņemsies atbildēt, ka tā ir simtprocentīgi novērsta. Ir skaidrs, ka ir bankas, kas ir līdz šim darbojušās augsta riska zonā, un ka ir izdarīts ļoti daudz, lai šīs bankas mainītu savus biznesa modeļus, bet progresu un izdarīto varēšu vērtēt tikai pēc stāšanās amatā, sacīja Purgaile.

Par objektivitāti un neitralitāti "Citadeles" gadījumā Purgaile atbildēja, ka viņai ir septiņu gadu pieredze šajā bankā, ko nevar izdzēst, bet ir jāvadās pēc sirdsapziņas, godaprāta un interešu konflikta novēršanas likuma prasībām. Purgaile centīsies maksimāli izvairīties no lēmumu pieņemšanas par šo banku, bet gadījumos, kad tas nebūs iespējams, saskaņā ar likumu viņa informēs Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju.

Jau ziņots, ka jauns FKTK vadītājs nepieciešams, jo Saeima šī gada jūlijā no amata pēc paša vēlēšanās atbrīvoja līdzšinējo komisijas priekšsēdētāju Pēteru Putniņu. Savukārt, lai nodrošinātu FKTK darbības nepārtrauktību līdz brīdim, kad Saeima būs apstiprinājusi komisijas priekšsēdētāju, Saeima FKTK priekšsēdētāja amatā uz laiku iecēla Kristīni Černaju-Mežmali.

FKTK priekšsēdētāja amata pretendente Purgaile patlaban ir AS "Citadele Banka" Korporatīvo klientu apkalpošanas direktore un Latvijas Finanšu asociācijas Kreditēšanas komitejas līdzpriekšsēdētāja, strādājusi AS "SEB Banka". Purgailei ir maģistra grāds starptautiskajā ekonomikā un uzņēmējdarbībā.

Purgaile guvusi augstāko vērtējumu Ministru kabineta rīkotajā atklātajā konkursā uz FKTK priekšsēdētāja amatu. Saskaņā ar šī gada jūnijā Saeimā pieņemtajiem Finanšu un kapitāla tirgus komisijas likuma grozījumiem FKTK priekšsēdētāja amata pretendentu atklātā konkursā izraugās Ministru kabinets un priekšsēdētāju amatā uz pieciem gadiem pēc Ministru kabineta ieteikuma apstiprina Saeima.

Jau ziņots, ka pirmdien pēc koalīcijas partiju sadarbības sanāksmes uz "Delfi" jautājumu, vai tagad visas valdības frakcijas atbalsta Purgailes kandidatūru, Raivis Dzintars (NA) atbildēja, ka sanāksmē par to nav ticis runāts, bet no iepriekšējāms sarunām var prognozēt, ka visas frakcijas atbalstīs. NA frakcija atkārtoti tikās un iztaujāja Purgaili, un tagad sola atbalstu viņai. Neviens no klātesošajiem valdības partneriem neiebilda Dzintara teiktajam.

Sākotnēji pret Purgailes kandidatūras atbalstīšanu valdībā iebilda "Attīstībai/Par", tādēļ jautājums tika atlikts uz nedēļu. Pēc atkārtotas tikšanās ar kandidāti frakcija vairs nav paudusi noraidošu attieksmi pret Purgailes apstiprināšanu amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!