Foto: LETA

Latvijas augstskolas nav spējušas vienoties par vienotu nostāju jautājumā par Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) likvidāciju, atzina Rektoru padomes (RP) priekšsēdētājs, Daugavpils Universitātes rektors Arvīds Barševskis.

Barševskis sarunā norādīja, ka pēdējā RP sēdē kvoruma trūkuma dēļ nav izdevies vienoties par kopēju nostāju saistībā ar RPIVA likvidāciju. RP locekļi vienojās Izglītības un zinātnes ministrijai, kā arī citām iesaistītajām institūcijām nosūtīt augstskolu viedokļu apkopojumu.

"Tā nav oficiālā RP nostāja un atzinums, tikai apkopoti priekšlikumi, kas liecina, ka augstskolām ir ļoti dažādi viedokļi šajā jautājumā," sacīja Barševskis.

RP priekšsēdētājs norādīja, ka jautājums par RPIVA likvidāciju padomē, visticamāk, tā arī paliks "viedokļu apmaiņas līmenī", viņš tāpat uzsvēra, ka gan RPIVA, gan arī Latvijas Universitāte, kurai likvidācijas rezultātā plānots pievienot akadēmiju, ir RP biedri. Arī jautājumā par pedagoģiskās izglītības koncentrēšanu universitātēs RP nav nonākusi līdz vienprātībai.

Vērtējot pašreizējo situāciju un diskusijas saistībā ar IZM ieceri likvidēt RPIVA, Barševskis norādīja, ka, viņaprāt, publiskajā telpā vērojami melnā PR elementi, kas viņam nav pieņemami. "Nezinu teikt, no kurienes tie nāk, bet uzskatu, ka par visām lietām jānotiek diskusijām," piebilda Barševskis.

Kā ziņots, IZM ir nolēmusi ar 2017.gada augustu reorganizēt RPIVA, to pievienojot Latvijas Universitātei (LU). Kā apstiprināja ministrijā, tas nepieciešams, lai veiktu resursu koncentrāciju un panāktu iespējami efektīvu valsts budžeta līdzekļu izmantošanu.

Izglītības un zinātnes ministrija solīja, ka visas astoņas RPIVA reģionālās filiāles tiks saglabātas un visi pasniedzēji pāries uz darbu LU.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) norādīja, ka tad, kad aptuveni 2019.gadā sāksies studiju programmu konsolidācija, konkursos uz pasniedzēju amata vietām varēs piedalīties kā LU, tā arī pašreizējie RPIVA mācībspēki, tātad būs "veselīga un draudzīga konkurence".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!