Foto: F64

Par pirmo sabiedrisko mediju ombudu Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP) ievēlē Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Komunikācijas fakultātes dekāni Andu Rožukalni, ziņots padomes tviterī.

Tāds lēmums pieņemts padomes sēdē 17.decembrī, noslēdzoties ombuda amata konkursam.

Kā informē SEPLP, paredzams, ka Rožukalne darbu ombuda amatā sāks nākamā gada 1. martā, ņemot vērā nepieciešamību nokārtot saistības ar līdzšinējo darba vietu.

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu ombuds ir jauns sabiedriski nozīmīgs amats, kura ieviešanu paredz jaunais Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likums, kas ombuda izvēli atklātā konkursā un ievēlēšanu amatā uz pieciem gadiem uztic SEPLP.

"Sabiedrisko mediju ombuda pozīciju redzu kā radošu iespēju izveidot kvalitatīvu institūciju sabiedrisko mediju un visas sabiedrības uzticēšanās un atbildīgas sadarbības veicināšanā. Ombuda galvenais uzdevums ir stiprināt un aizsargāt sabiedrisko mediju neatkarību, jo izkopta profesionālā ētika palielina brīvas un radošas darbības iespējas, nevis tās ierobežo," norāda Rožukalne.

"Ombudam būs ļoti nozīmīga loma, – ciešā sadarbībā ar sabiedrisko mediju galvenajiem redaktoriem veicināt šobrīd, manuprāt, nepietiekamo dialogu starp sabiedriskajiem medijiem un sabiedrību jautājumos, kas skar Latvijas Televīzijas, Latvijas Radio un LSM.LV redakcionālās izvēles, sekot līdzi, kā žurnālisti ievēro profesionālas ētikas normas, veicināt kopējo izpratnes līmeni sabiedrībā un politiķu vidū par sabiedrisko mediju misiju un uzdevumiem, kā arī stiprināt atbildīgu un neatkarīgu žurnālistiku Latvijā," uzsver SEPLP loceklis Jānis Eglītis.

Rožukalne kopš 2006. gada ir RSU žurnālistikas programmas vadītāja un lektore. Pirms tam strādājusi par žurnālisti un redaktores vietnieci vairākos drukātajos medijos. Bijusi lektore Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātē.

2008. gadā Rožukalne pieteica savu kandidatūru Latvijas Televīzijas ģenerāldirektora amata konkursā.

Laika posmā no 2011. līdz 2014. gadam viņa divreiz ievēlēta par Latvijas Žurnālistu asociācijas valdes priekšsēdētāju, lasāms LETA arhīvā.

Saskaņā ar Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likumu, kas ir spēkā kopš 2021. gada sākuma, SEPLP ir neatkarīga, pilntiesīga, autonoma institūcija, kas atbilstoši savai kompetencei pārstāv sabiedrības intereses sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu jomā.

SEPLP sastāvā ir trīs locekļi, kurus apstiprina Saeima. Vienu apstiprināšanai izvirza Valsts prezidents, vienu – Nevalstisko organizāciju (NVO) un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padome un vēl vienu – Saeima saskaņā ar Saeimas Kārtības rullī noteikto kārtību.

NVO un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padome darbam SEPLP izvirzīja Baltijas Mediju izcilības centra projektu direktoru Siksni. Saeima darbam SEPLP virzīja līdzšinējo Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPL) locekli Eglīti, savukārt Valsts prezidents Egils Levits izvirzīja "Delfi" Nacionālo ziņu nodaļas žurnālisti Sanitu Upleju-Jegermani.

SEPLP locekļi tiek ievēlēti amatā uz četriem gadiem, un tos var apstiprināt amatā atkārtoti, bet ne vairāk kā divas reizes pēc kārtas.

Vēstīts, ka Saeima trešdien, 4. augustā, Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē (SEPLP) ievēlēja Upleju-Jegermani, Eglīti un Siksni. Deputāti par katru SEPLP locekļa kandidātu balsoja atsevišķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!