Foto: F64
Par izciliem sasniegumiem sportā olimpiešiem un paralimpiešiem naudas balvas turpmāk būs vienādas, otrdien vienojās valdība.

Pēc izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa, labklājības ministres Ilzes Viņķeles (V) un finanšu ministra Andra Vilka (V) iniciatīvas turpmāk, piešķirot naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā, sportistu ar invaliditāti sasniegumus Paralimpiskajās spēlēs un nedzirdīgo spēlēs pielīdzinās tādiem sasniegumiem, kurus ir izcīnījuši sportisti bez invaliditātes, nosakot vienādu maksimāli piešķiramo naudas balvas apmēru, kā arī paredzot vienādu iespējamo atbalstu par sportistu ar invaliditāti komandu sporta spēļu izlašu sasniegumiem.

Tāpat turpmāk pasaules jaunatnes olimpiskās spēles būs iekļautas to sporta sacensību sarakstā, par sasniegumiem kurās Ministru kabinets (MK) var piešķirt naudas balvas, piešķiramās naudas balvas apmēru nosakot kā par sasniegumiem pasaules vai Eiropas čempionātā (olimpiskajos sporta veidos) sportistiem vecumā no 16 – 23 gadiem.

To paredz Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotie grozījumi noteikumos par kārtību, kādā piešķiramas naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā, un naudas balvas apmēru, kurus otrdien apstiprināja valdība.

Līdz šim noteikumi paredzēja, ka Paralimpisko spēļu čempioni var saņemt naudas balvu līdz 50% apmērā no pārējo sportistu sasniegumiem (piemēram, par uzvaru Paralimpiskajās spēlēs un nedzirdīgo spēlēs paredzot naudas balvu līdz 50 000 latu).

Tāpat to sporta sacensību kategorijā, par sasniegumiem kurās var tikt piešķirtas naudas balvas, līdz šim netika iekļautas pasaules jaunatnes olimpiskās spēles, jo, sākotnēji, paaugstinot kritērijus naudas balvu piešķiršanai, noteikumos iekļāva tikai tās sporta sacensības, kuras paredzētas sportistiem no 18 gadu vecuma, savukārt pasaules jaunatnes olimpiskajās spēlēs piedalās sportisti no 14 līdz 18 gadu vecumam.

Lai gan noteikumos tika iekļautas sporta sacensības, kas paredzētas sportistiem vecumā no 16 gadiem, pasaules jaunatnes olimpiskās spēles tik un tā šim kritērijam neatbilda.

Noteikumi paredz, ka iesniegumi par sasniegumiem, kas gūti laikposmā no iepriekšējā gada 1.oktobra līdz kārtējā gada 30.septembrim, IZM iesniedzami līdz kārtējā gada 15.oktobrim, kā rezultātā valdība jautājumu par naudas balvu piešķiršanu pēc Latvijas Nacionālās sporta padomes priekšlikuma izskata laikposmā līdz attiecīgā gada beigām (šogad – līdz 2012.gada beigām).

Līdz ar to valdības apstiprinātās normas būs attiecināmas arī uz sasniegumiem 2012.gada Londonas Paraolimpiskajās spēlēs un 2012.gada Pasaules Jaunatnes ziemas I olimpiskajās spēlēs.

Jau ziņots, ka 2012.gada Londonas Paralimpiskajās spēlēs Aigars Apinis izcīnīja pirmo vietu lodes grūšanā un otro vietu diska mešanā, savukārt Rihards Snikus izcīnīja ceturto vietu jāšanas sporta iejādes sacensībās un sesto vietu iejādes izvēles programmā.

Savukārt 2012.gada janvārī Insbrukā (Austrija) Pasaules Jaunatnes ziemas I olimpiskajās spēlēs Latvijas jaunie sportisti izcīnīja pilnu medaļu komplektu: zeltu – Augusts Valdis Vasiļonoks hokejistu individuālo prasmju turnīrā, sudrabu – kamaniņu braucējs Riks Kristens Rozītis, bronzu – kamaniņu braucēja Ulla Zirne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!