Foto: DELFI

Par Satversmes tiesas priekšsēdētāju Satversmes tiesas tiesneši, aizklāti balsojot, ar visa tiesnešu sastāva absolūto balsu vairākumu no sava vidus uz trim gadiem atkārtoti ievēlēja Inetu Ziemeli, informē Satversmes tiesā.

Par Ziemeli balsoja seši tiesneši, bet pret - viens. Līdz ar to par Satversmes tiesas priekšsēdētāju ievēlēta Ziemele.

Ziemele priekšsēdētājas vietnieces amatam atkārtoti kā kandidāti izvirzīja savu līdzšinējo vietnieci Sanitu Osipovu. Par Osipovu balsoja seši tiesneši, pret - viens. Līdz ar to Osipova ievēlēta par Satversmes tiesas priekšsēdētājas vietnieci.

2014. gada 11. septembrī Saeima apstiprināja Ziemeli par Satversmes tiesas tiesnesi, un viņa stājās amatā 2015. gada 8. janvārī. Satversmes tiesas priekšsēdētājas amatu Ziemele ieņem no 2017. gada 8. maijā.

Satversmes tiesā ir septiņi tiesneši, kurus ar Saeimas locekļu balsu vairākumu – ar ne mazāk kā 51 balsi – apstiprina Saeima. Trīs Satversmes tiesas tiesnešus apstiprina pēc ne mazāk kā desmit Saeimas deputātu priekšlikuma, divus – pēc Ministru kabineta priekšlikuma, bet vēl divus – pēc Augstākās tiesas plēnuma priekšlikuma. Augstākās tiesas plēnums izraugās Satversmes tiesas tiesneša amata kandidātus no tiesnešu vidus.

Satversmes tiesas priekšsēdētāju un viņa vietnieku ievēlē Satversmes tiesas tiesneši no sava vidus, aizklāti balsojot, ar visa tiesnešu sastāva absolūto balsu vairākumu uz trim gadiem.

Satversmes tiesas priekšsēdētājs vada Satversmes tiesas sēdes, organizē tiesas darbu un pārstāv Satversmes tiesu.

Satversmes tiesas priekšsēdētājam un viņa vietniekam ir tiesības dot rīkojumus Satversmes tiesas tiesnešiem tikai ar amata pienākumu pildīšanu saistītos organizatoriskos jautājumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!