Foto: Reuters/Scanpix
Par savlaicīgu operācijas neveikšanu, kas bijusi par iemeslu 21 gadus veca jaunieša nāvei, tiesa neiroķirurgam Mārim Strazdiņam piespriedusi nosacītu brīvības atņemšanu uz gadu ar pārbaudes laiku uz vienu gadu, kā arī noteikusi papildsodu - Strazdiņam uz trim gadiem atņemtas tiesības nodarboties ar ārstniecību, informēja Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā.

Pilns spriedums lietā būs pieejams 5. maijā.

Bojāgājušā jaunieša mātes advokāts Ronalds Rožkalns iepriekš pastāstīja, ka jaunieti 2009. gada martā Rīgā piekāva jauniešu grupa no Aizkraukles.

Par šiem jauniešiem medijos togad plaši izskanēja ziņas – viņi siroja Rīgas centrā, uzbruka un aplaupīja vairākus cilvēkus. Mediji vēstīja, ka jaunieši parasti upuriem uzbruka, sitot ar metāla stieni pa galvu.

Viens no cietušajiem bija 21 gadu vecais puisis – pēc piekaušanas viņu bezsamaņā nogādāja Rīgas 1. slimnīcā, taču dežurējošais neiroķirurgs Strazdiņš savlaicīgi nav veicis pacientam operāciju un jaunietis nomira.

Policija sāka kriminālprocesu, veica izmeklēšanu, bet uzraugošais prokurors 2011. gada martā neiroķirurgu sauca pie kriminālatbildības.

Arī Veselības inspekcija atklāja 21 gadu vecā pacienta ārstēšanā pārkāpumu, konstatējot, ka neiroķirurgs pacientam savlaicīgi neveica operāciju.

Strazdiņš apsūdzēts pēc Krimināllikuma 138. panta otrās daļas par ārstniecības personas profesionālo pienākumu nepienācīgu pildīšanu, ja tas bijis par iemeslu cietušā nāvei.

Par šādu noziedzīgu nodarījumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!