Foto: AP/Scanpix/LETA
Atbildīgā darba grupa rosina valdību otrdien lemt par stingrākiem sodiem sejas masku nelietotājiem publiskajās vietās vai sabiedriskajā transportā. Proti, pārkāpējam paredzot vai nu brīdinājumu, vai līdz 50 eiro soda naudu.

Kā portālu "Delfi" informēja Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece tiesību politikas jautājumos Laila Medina, darba grupa pirmdien vienojās uz valdības sēdi iesniegt normatīvu izmaiņas, kas paredz par sejas masku nelietošanu izteikt brīdinājumu vai piemērot līdz 50 eiro lielu sodu.

Uzraudzību un sodu piemērošanu veiktu vai nu pašvaldības, vai Valsts policijas darbinieki. Soda sankcija būtu paredzēta fiziskām personām, kuras ignorētu noteiktos ierobežojums, piemēram, veikalos un sabiedriskajā transportā.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā valdības akceptētās izmaiņas noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" paredz, ka mutes un deguna aizsegi sabiedriskajā transportā ir obligāti līdz 6. novembrim.

Aizsargmaska nav obligāta bērniem līdz 13 gadu vecumam. Izņēmums ir arī cilvēki, kam aizsargmasku grūti nēsāt veselības dēļ.

Par sejas masku nelietošanu šobrīd pasažieri var izsēdināt no transportlīdzekļa, taču šalle un lakats kā sejas aizsegs vairs "nav efektīvs līdzeklis", lai ierobežotu jaunā koronavīrusa izraisītās saslimšanas Covid-19 izplatību.

Veselības ministre Ilze Viņķele (A/P) iepriekš izteicās, ka sejas aizsegšana ar šalli vai lakatu nav efektīva, tāpēc noteikta prasība sabiedriskajā transportā valkāt medicīniskās vai higiēniskās maskas, kā arī sejas vairogus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!