Foto: DELFI
Par dalību cilvēktirdzniecībā un garīgi atpalikušas personas seksuāli izmantošanu aizdomās turētais katoļu priesteris Pāvels Zeiļa ir devies pensijā un šoobrīd uzturas klosterī Viļānos, kas apmeklētajiem nav pieejams. Tomēr, kā zina stāstīt vietējie, dažkārt viņš turpina vadīt dievkalpojumus un pat pieņem grēksūdzes, pirmdien, 27. janvārī, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Pagājušajā svētdienā "Panorāmas" žurnālisti apmeklēja mises Rēzeknē un Viļānos, bet viņiem neizdevās sastapt priesteri Zeiļu. Tomēr satiktie vietējie iedzīvotāji atzīst, ka nedēļu iepriekš krimināllietā aizdomās turētais mācītājs bijis baznīcā.

Kā stāsta pie dievnama satiktie rēzeknieši, Zeiļa vadot ne vien vakara lūgšanas jeb vesperes, bet arī pieņemot grēksūdzes. Kā dievkalpojuma apmeklētāja stāsta, ka priesteris nevadot dievkalpojumu, bet pieņemot grēksūdzi un dodot sakramentu.

Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis sarunā ar "Panorāmu" saka, ka par priestera Zeiļas gaitām "viņam neesot nekādas teikšanas".

"Es nezinu neko par viņu. Viņš ir Mariāņu kongregācijā. Viņš jau nav Rēzeknes Aglonas diecēzes priesteris. Viņam ir izņemtas baznīcas no pakļautības. Kā, piemēram, Rēzeknes baznīca izņemta no bīskapa pakļautības," skaidro Bulis.

Tāpat bīskaps tikai daļēji zina par to, vai baznīca veikusi pārbaudi par notikušo. "Kaut ko jau tur darīja viņu priekšnieks. Viņiem ir sava priekšniecība. Viņš aptaujāja advokātus, cik es zinu no stāstītā, bet nu mēs jau paļaujamies uz policijas godprātību."

"Nav jau aizliegts izmeklēt. Ja tiešām izmeklēšanā kaut kas atklājas, tad jāpieņem tas par patiesību. Dabiski. Tas taču visur tā ir. Gadās, ka cilvēks domā, ka nevarētu tas būt, bet atklājas kaut kas pavisam cits," sarunu noslēdz Bulis.

Mariāņu kongregācijas Latvijas vikariāta priekšnieks līdz šim bija pats Zeiļa. Šobrīd viņu aizvieto vikārs Dainis Kašs, kurš no sarunas ar Latvijas Televīziju atteicās. Tāpat no sarunas ar LTV attiecies pats Zeiļa.

Savukārt dievkalpojuma apmeklētāji priesterim Zeiļam joprojām uzticas un saka, ka netic nevienam vārdam.

Valsts policija turpina izmeklēt šo lietu un plašāku informāciju pagaidām nesniedz.

Jau ziņots, ka katoļu priesteri Pāvelu Zeiļu kopā ar vēl diviem vīriešiem policija aizturēja 2018. gada augusta beigās. Sākotnēji mācītājam tika piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, bet pēc mēneša viņš atbrīvots pret 5000 eiro drošības naudu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!