Foto: PantherMedia/Scanpix
Par seksuālu vardarbību pret mazuli aizturēto Kokneses novada Iršu pagasta vīrieti vietējie iedzīvotāji aģentūrai LETA raksturoja kā ciema vietējo dzērāju.

Viņa saistība ar tik neiedomājamu vardarbību iedzīvotājus šokējusi. Daudzi ir izbrīnīti par mazuļa mātes lēmumu šo vīrieti apciemot.

Aptaujātie iedzīvotāji gan lūdza nepubliskot viņu vārdus, taču piekrita komentēt savas un paziņu domas un viedokļus saistībā ar notikušo seksuālo vardarbību pret desmit mēnešus vecu meitenīti.

Vīrietis, kurš lielu mūža daļu dzīvojis un strādājis novadā, arī Iršu pagastā, pauda, ka viņš jau vairākus gadus pazīst par šo noziegumu aizturēto un apcietināto vīrieti. Taču, uzzinot, par ko viņš aizturēts, bijis pārsteigts. Viņš pieļauj, ka līdz tam varmāka nonācis, degradējoties alkoholisma rezultātā.

Agrāk viņš bijis zināms kā vietējais dzērājs ar nožēlojami "tradicionālām" vardarbības izpausmēm, sitot savas sievietes. Tiesa, ar gadiem varmākas uzvedība kļuvusi aizvien neadekvātāka, tomēr nekādas nepieskaitāmības pazīmes viņam nav manītas, un pēdējā rīcība bijusi negaidīta un šokējoša.

Sieviete, kas ir mazulītes māte, agrāk bijusi kopā ar aizturēto nereģistrētās attiecībās. Arī viņa savulaik mīlējusi iedzert, taču, ciešot pazemojumus un piekaušanu, atstājusi vīrieti un centusies mainīt savu dzīvi. Tāpēc izbrīnījis viņas nesenais lēmums šo dzērāju apciemot, turklāt ar bērnu, pauda novadnieks.

Kāda vietējā Iršu pagasta uzņēmēja pauda uzskatu, ka, protams, agresors ir vissmagāk sodāmais vainīgais, tomēr arī māte, viņasprāt, notikušajā ir līdzvainīga jau ar to, ka ar visu bērnu devās šo vīrieti apciemot, vēl jo vairāk atstājot bērnu viņa uzraudzībā pat tad, ja tās bijušas tikai pāris minūtes.

Uzņēmēja paslavēja novada sociālo dienestu, jo tā centieni mazulītes māti izolēt no šā vīrieša bijuši redzami un šķitis, ka sievietes dzīve uzlabojas.

Uzņēmēja pauda, ka līdztekus tiešajiem sodiem, viņasprāt, visiem iesaistītajiem būtu jāpiemēro piespiedu ārstēšanās no alkoholisma. Viņasprāt, šajā reizē sasniegtās promiles bijušas pārāk lielas, un cilvēkam zudis saprāts. Viņa dzirdējusi atšķirīgas - gan apstiprinošas, gan noliedzošas - versijas par to, vai mazulītes māte ir bijusi reibumā, taču sievietes rīcība, viņasprāt, bijusi nepieņemama.

Cita Iršu pagasta iedzīvotāja pastāstīja, ka apcietinātais vīrietis bijis parasts dzērājs ar noslieci uz vardarbību. Viņš sitis arī savu pirmo sievu, taču gadu gaitā aizvien degradējies. Iedzīvotāja pēc atmiņām minēja, ka, iespējams, Atmodas laikā vīrietis bijis barikāžu dalībnieks.

"Skaidrā prātā viņš varētu atstāt samērā normāla vīrieša iespaidu, bet alkohols dara savu un ar gadiem degradējis šo cilvēku. Es pieļauju, ka individuāli pagastā tagad varbūt netrūkst cilvēku, kas gatavi viņu nolinčot, ja viņš nebūtu apcietinājumā. Bet viņai ir aizdomas, ka skaidrā prātā viņš gribēs nolinčot pats sevi un varbūt pat to mēģinās," komentēja iedzīvotāja.

Viņa pauda izbrīnu par mazulītes mātes lēmumu apciemot vardarbīgo dzērāju. Šī iedzīvotāja nepiekrīt citu teiktajam un noliedz, ka māte būtu bijusi alkoholiķe. "Jā, viņa nebija nekāds paraugs un reizēm varbūt iedzēra pavairāk, taču viņai pašai es nespēju piedēvēt alkoholismu," sacīja pagasta iedzīvotāja.

Arī bērnu mātes vecāku ģimene esot parasta lauku ģimene, kura nebūt neesot ar dzērāju neslavu, pauda vietējā iedzīvotāja.

Kā ziņots, Kokneses novada bāriņtiesa iesniegusi Valsts policijā lūgumu sākt kriminālprocesu un izvērtēt mātes atbildību saistībā ar paziņas veikto seksuālu vardarbību pret 10 mēnešus vecu meitenīti, informēja Kokneses novada bāriņtiesas priekšsēdētāja Silvija Vēze.

Viņa pastāstīja, ka, pēc pašlaik zināmās informācijas, notikušajā ir vairākas sakritības, tāpēc pagaidām, kamēr nav veikta rūpīga izmeklēšana, nevarot notikušajā vainot māti. Turklāt publiskajā telpā parādoties arī neinformētu personu pieņēmumi vai spekulācijas, un tieši tāpēc nepieciešama rūpīga izmeklēšana, lai noskaidrotu ne tikai apcietinātā vīrieša, bet arī mātes atbildību.

Viņa pastāstīja, ka cietušās mazulītes māte, kura tagad dzīvo divistabu sociālajā dzīvoklī Koknesē, pati nākusi no Iršu pagasta, kur dzīvo arī viņas māte un vecmāmiņa, pie kurām mājās pa vasaru viņa kopā ar abiem bērniem bija apmetusies, bet viņa nebija kopā ar vardarbīgo vīrieti.

"Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas, 22.augustā māte esot ieradusies dzīvoklī pie drauga, kurš dzīvo viens un lūdzis kādu palīdzību saimniecībā. Nav skaidrs, kāpēc viņa paņēma līdzi mazuli, bet neatstāja pie vecmāmiņas. Māte apgalvo, ka pati alkoholu nav lietojusi, un es ceru, ka viņai veiktas attiecīgas pārbaudes un ekspertīzes, un arī tāpēc nepieciešams šāds kriminālprocess," skaidroja Vēze.

Bez šādas izmeklēšanas pagaidām neesot pamata apšaubīt, ka māte nevarētu rūpēties par saviem bērniem. Iepriekš sociālais dienests nebija konstatējis nekādas problēmas ar pašu māti, un, tā kā viņa izpildīja visu, kas no viņas prasīts, nebija arī pamata iesaistīt bāriņtiesu.

Vēze skaidroja, ka saistībā ar normatīviem bāriņtiesai ir jāsniedz ziņojums par bērnu tiesību nodrošinājumu Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai (VBTAI) un jau tagad visas bāriņtiesas darbības notiekot, sazinoties vai informējot VBTAI.

Iepriekš jau ziņots, ka nedēļas nogalē aizdomās par netiklu darbību veikšanu ar desmit mēnešus vecu meitenīti Kokneses novadā aizturēts 1961.gadā dzimis vīrietis - cietušā mazuļa mātes draugs.

Policijā tika saņemta informācija par to, ka 22.augustā ar desmit mēnešus vecu meitenīti veiktas netiklas darbības - nodarīti miesas bojājumi. Policija aizturēja 1961.gadā dzimušu vīrieti, kuram patlaban piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums, informēja Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Diāna Purviņa.

Purviņa norādīja, ka pašlaik notiek izmeklēšana. Sākotnēji tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 159.panta trešās daļas, proti, par izvarošanu, bet tagad tas pārkvalificēts uz Krimināllikuma 160.panta sesto daļu. Šis pants paredz, ka par seksuālu vardarbību un tādām darbībām, kas izraisīja smagas sekas vai ja persona nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz 20 gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Kā pastāstīja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) pārstāve Dace Preisa, meitenītei veiktas vairākas operācijas un patlaban viņas veselības stāvoklis ir apmierinošs. Bērnam uzliktas šuves. Preisa gan neko vairāk komentēt nevarēja, ņemot vērā, ka tā ir sensitīva informācija.

Savukārt BKUS bērnu ginekoloģe Ilona Auziņa TV3 raidījumam "Bez tabu" atstāstīja cietušā bērna mātes teikto saistībā ar notikušo. Meitenītes māte esot uz neilgu brīdi izgājusi no mājas, atstājot bērnu sava drauga uzraudzībā. Kad sieviete atgriezusies, viņa ieraudzījusi meitiņu kailu un asiņojošu, ar traumētiem dzimumorgāniem, tādēļ izsaukusi policiju.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!