Foto: LETA

Par Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) priekšsēdētāju uz nākamo termiņu līdz 2023.gada 3.augustam ievēlēts padomes līdzšinējais vadītājs Jānis Siksnis, liecina SEPLP mājaslapā publicētais paziņojums.

Atbilstoši Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likumam padomes locekļi tiek iecelti uz pieciem gadiem un no sava vidus ievēlē priekšsēdētāju uz vienu gadu. Lēmums atkārtoti ievēlēt amatā Siksni pieņemts SEPLP sēdē.

Siksnis norāda, ka SEPLP ir izpildījis galvenos pirmā gada uzdevumus, tostarp ir izveidota jaunā institūcija, iecelts sabiedrisko mediju ombuds, pārņemts un turpināts pilnveidot Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas (LTV) pārvaldības mehānisms, kā arī ir nosprausti konceptuāli nākotnes mērķi.

"Ir radīts stabils atspēriena punkts, no kura tiekties uz jauniem sasniegumiem Latvijas sabiedrisko mediju attīstībā," uzsver Siksnis.

Padomē arī atzīmē, ka intensīvs SEPLP darbs sadarbībā ar Latvijas Radio un LTV pagājušajā gadā ieguldīts, izstrādājot un februāra sākumā iesniedzot Saeimā koncepcijas par sabiedrisko mediju apvienošanu un to finansēšanas modeļa maiņu.

SEPLP loceklis Jānis Eglītis pauž cerību, ka koncepcijas pēc iespējas ātrāk saņems politisko atbalstu, jo ir ļoti svarīgi īstenot tajās aprakstītos pasākumus, lai nodrošinātu tālāku sabiedrisko mediju satura attīstību un uzrunātu šobrīd nepietiekami sasniegtās auditorijas daļas, mazinātu tehnoloģisko atpalicību un savestu kārtībā Latvijas Radio un LTV infrastruktūru.

Eglītis norāda, ka no abu koncepciju ieviešanas dzīvē ir atkarīga gan sabiedrisko mediju, gan visas Latvijas informatīvās vides nākotne.

Savukārt SEPLP locekle Sanita Upleja-Jegermane pauž, ka, sākot darbu jaunajai padomei un īstenojot Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likumu, SEPLP tika uzticēti savā ziņā vēsturiski lēmumi - konkursā izvēlēties un amatā apstiprināt pirmo sabiedrisko mediju ombudu un amatos apstiprināt mediju valžu izvirzītos galvenos redaktorus.

Viņa arī uzsver, ka ombuda un galveno redaktoru darbība ir liels solis uz priekšu sabiedrisko mediju redakcionālās atbildības un profesionālās darba kvalitātes vairošanā, kas ilgtermiņā stiprinās sabiedriskos medijus un uzticamību tiem.

SEPLP pirmo sastāvu Saeima ievēlēja 2021. gada 4. augustā, amatā apstiprinot padomes locekļus Siksni, Upleju-Jegermani un Eglīti.

SEPLP ir neatkarīga, pilntiesīga institūcija, kas īsteno sabiedrisko mediju kapitāldaļu turētāja un augstākās lēmējinstitūcijas funkcijas, garantē sabiedrisko mediju redakcionālo neatkarību, izstrādā un apstiprina sabiedrisko pasūtījumu, uzrauga Latvijas Radio un LTV finanšu līdzekļu izlietojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!