Foto: F64
Divas sēņotājas, no kurām viena uzturā, iespējams, lietojusi īpaši indīgas sēnes – zaļās vai baltās mušmires, vērsušās pēc palīdzības Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Rīgas Austrumu slimnīcas) Neatliekamās medicīnas klīnikā, un vienas sievietes stāvoklis ir dzīvībai bīstams, portālu "Delfi" informēja slimnīcas preses sekretāre Dace Kārkliņa.

Pacientei saindēšanās simptomi – slikta dūša un caureja - parādījušies jau otrdienas vakarā, kad viņa uzturā lietojusi sēnes. Pēc neatliekamās palīdzības sieviete vērsusies tikai ceturtdien, informē Kārkliņa.

Rīgas Austrumu slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikas mediķi konstatējuši, ka pacientei ir ļoti nopietni aknu un nieru bojājumi, ko varētu būt izraisījis mušmirēs esošais anatoksīns. Anatoksīnus satur zaļā, baltā un violetbrūnā mušmire. Tie iedarbojas lēnām, vispirms iekļūst aknu šūnās, bojā nieru šūnas un izraisa to darbības neatgriezeniskus traucējumus.

Šobrīd paciente tiek ārstēta Toksikoloģijas un sepses klīnikā, kur sievietei tiek doti aknu funkcijas uzturoši un atjaunojoši preparāti, un ārsti cer, ka tie apstādinās tālākus iekšējo orgānu bojājumus. Sievietes stāvokli mediķi šobrīd vērtē kā dzīvībai bīstamu.

Otra paciente, kas vērsusies pēc palīdzības Neatliekamās medicīnas klīnikā, bija uzturā lietojusi mazāk indīgas sēnes un saņēmusi medicīnisko palīdzību, piektdien dosies mājās.

Sākoties aktīvai sēņošanas sezonai, Toksikoloģijas un sepses klīnikas anesteziologs - reanimatologs Roberts Stašinskis atkārtoti aicina iedzīvotājus būt īpaši uzmanīgiem, izvēloties, kādas sēnes lietot uzturā. Ja tomēr pēc sēņu nobaudīšanas parādās pirmās saindēšanās pazīmes, ārsts mudina nekavējoties vērsties pēc mediķu palīdzības, negaidot, ka simptomi pazudīs paši.

Kārkliņa vēsta, ka pirmās saindēšanās pazīmes ar zaļajām vai baltajām mušmirēm parādās pēc 6-12 stundām. To raksturo slikta dūša, vemšana, stipra ūdeņaina caureja, vēdera sāpes. Vēlāk šīs izpausmes samazinās, bet rodas aknu un nieru darbības traucējumi. Trešajā līdz piektajā dienā pēc saindēšanās pastiprinās aknu bojājumi un attīstās aknu un nieru mazspēja, parādās krampji. Smagas saindēšanās gadījumi var beigties letāli.

Kārkliņa atgādina, ka Toksikoloģijas un sepses klīnikā 24 stundas diennaktī strādā Saindēšanās un zāļu informācijas centrs. Ja cilvēks ir saindējies vai pastāv šādas aizdomas, zvanot uz diennakts tālruni 67042473, viņš saņems ieteikumus, ko darīt pirmajos saindēšanās mirkļos, kā novērtēt, cik saindēšanās ir nopietna un kādas darbības veicamas līdz brīdim, kad ieradīsies neatliekamās palīdzības brigāde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!