Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI

Ogres novada dome ceturtdienas sēdē atbalstīja ieceri atļaut karjera "Granāti" darbību, iekasējot no SIA "Granāti pluss" 100 000 eiro drošības naudu, portāls "Delfi" noskaidroja Ogres novada pašvaldībā.

Lēmums pieņemts, 17 deputātiem balsojot "par", četriem – "pret", bet vienam atturoties.

Pēc domē paustā, lēmumprojektam bija iesniegti divi priekšlikumi – viens no tiem paredzēja atlikt darbības atļaujas piešķiršanu, savukārt otrs – veikt atkārtotu ietekmes uz vidi pārbaudi.

Līdz ar to par spēku zaudējušu atzīts iepriekšējais – 28. aprīļa – lēmums neatļaut karjera izbūvi.

Tāpat pašvaldība akceptējusi "Granāti pluss" atļauju veikt dolomīta un smilts ieguvi, kā arī produkcijas ražošanu atradnē "Granāti". Tam paredzēti arī konkrēti nosacījumi, piemēram, uzņēmumam nebūs ļauts pielietot spridzināšanas metodi, kā arī pirms ieguves tam būs jāizstrādā un jāsaskaņo ar pašvaldību "pazemes ūdens režīma un paredzētās darbības ietekmes zonā esošo viensētu ūdensapgādes monitoringa programma".

Šajā programmā būs jāiekļauj rīcības plāns ietekmes zonā esošo viensētu ūdensapgādes nodrošināšanai, kā arī jāparedz rīcība "efektīvai abpusējai komunikācijai ar iedzīvotājiem un pašvaldību".

Tāpat noteikts, ka pirms paredzētās darbības uzsākšanas uzņēmumam ar pašvaldību jānoslēdz līgums par drošības naudu, kuras apmērs ir 100 000 eiro.

Uzņēmumam arī jāparedz "risinājumi derīgo izrakteņu transportēšanas negatīvās ietekmes mazināšanai uz tuvumā esošo dzīvojamo apbūvi". Savukārt derīgo izrakteņu transportēšanu tam būs ļauts veikt vien darba dienās laikā no pulksten 8 līdz 18.

Kā ziņots, daļa novada iedzīvotāju iestājušies pret karjera izbūvi. To vidū arī biedrības "Iedzīvotāji" pārstāvis Kaspars Upaciers, kurš iepriekš paudis, ka šāds lēmums nozīmēs "atvadīšanos no regulāri iegūstama dzeramā ūdens, tīra gaisa, trokšņu un zemes vibrāciju nepiesārņotas vides".

Tāpat vairāk nekā 750 Ogres novada iedzīvotāju lūguši tiesībsargu Juri Jansonu aizstāvēt viņu tiesības un iestāties pret karjera "Granāti" darbības sākšanu pašvaldības teritorijā.

Iedzīvotāji uzskata, ka viņu tiesības tiek rupji ignorētas, savukārt atsevišķas valsts un pašvaldību amatpersonas nespēj vai nevēlas pildīt tiem paredzētos un uzticētos pienākumus, tā vietā "neskaidru motīvu dēļ neslēpti izdabājot apšaubāmas un neskaidras izcelsmes finanšu līdzekļus kontrolējošu biznesmeņu interesēm," teikts Jansonam adresētajā vēstulē.

Par šo ieceri publiski izteicies "Granāti pluss" valdes loceklis Toms Augustāns, kurš apgalvojis, ka Upaciers izplata viltus ziņas. Tāpat viņš norādījis, ka, "lai Latvijā uzsāktu dolomīta un smilts ieguvi un produkcijas ražošanu, ir jāveic nopietni un ilgi priekšdarbi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!