Lai gan Rīgas sabiedriskā transporta izmantošanas noteikumos aizmirsts ierakstīt prasību, ka iedzīvotājiem tramvajos biļetes jākompostrē, uzņēmuma 'Rīgas satiksme' (RS) pārstāvji uzskata, ka pasažieriem tas ir jādara.
Rīgas domes Satiksmes departamenta preses sekretāre Ieva Prauliņa portālam "Delfi" atzina, ka jau tiekot strādāts pie tā, lai pēc iespējas ātrāk izlabotu Rīgas sabiedriskā transporta lietošanas noteikumus, tajos paredzot prasību kompostrēt biļetes.

Tomēr Prauliņa uzsvēra, ka noteikumu nepilnības nevar būt par iemeslu tam, lai iedzīvotāji nekompostrētu biļetes, jo autopārvadājumu likums nosaka, ka par braukšanu sabiedriskajā transportā ir jānorēķinās. Savukārt Administratīvo pārkāpumu likumā ir noteikts, ka gadījumos, ja pasažieris nenorēķinās par braukšanu, tad viņu var sodīt.

Veids, kā pasažieris var pierādīt to, ka viņš ir norēķinājies par braukšanu tramvajā, ir uzrādot nokompostrētu biļeti, stāstīja Prauliņa.

Viņa prognozēja, ka nebūs jātiesājas ar tiem pasažieriem, kuri nav nokompostrējuši biļetes, jo, pēc Prauliņas domām, lielāks spēks ir likumiem, nevis nepilnīgajiem RD noteikumiem, kam esot tikai informatīvs raksturs.

Arī RS preses sekretāre Iluta Bērziņa portālam "Delfi" sacīja, ka iedzīvotājiem ir jānorēķinās par braukšanu sabiedriskajā transportā pat tad, ja aizmirsts ierakstīt prasību kompostrēt biļetes sabiedriskā transporta izmantošanas noteikumos.

"Bezbiļetnieks ir bezbiļetnieks, kas var tikt sodīts, " sacīja Bērziņa, paužot pārliecību, ka pasažieru sodīšana par biļešu kompostrēšanu pat, ja tas nav noteikts pašvaldības noteikumos, ir likumīga.

Arī RD Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāvis Dzintars Zaļūksnis portālam "Delfi" sacīja, ka Rīgas pašvaldības uzņēmums "Rīgas Satiksme", ieviešot kompostierus, izmantoja sava kā komercuzņēmuma tiesības noteikt pakalpojumu izmantošanas kārtību, līdz ar to arī bez grozījumiem Rīgas domes saistošajos noteikumos tramvaju pasažieriem ir pienākums kompostrēt biļetes.

Viņš arī norādīja, ka pasažieriem, kuri ir sodīti par braukšanu tramvajos bez kompostrētas biļetes, protams, ir tiesības apstrīdēt uzlikto sodu tiesā, un tad tiesa arī lems, kurai pusei ir taisnība.

Zaļūksnis arī pauda, ka pašreiz spēkā esošie sabiedriskā transporta izmantošanas noteikumi ir novecojuši, un, visticamāk, tiks izstrādāti jauni noteikumi, nevis grozīti vecie.

Jau vēstīts, ka, ieviešot tramvajos kompostrētājus, nav ierakstītas attiecīgas normas Rīgas sabiedriskā transporta izmantošanas noteikumos, līdz ar to, kontrolieriem teorētiski nav tiesību piemērot sodu par braukšanu bez kompostrētas biļetes: ja pasažierim kabatā ir biļete, pienākums pret pakalpojuma sniedzēju ir izpildīts, piektdien raksta "Neatkarīgā".

Kopš 1.marta tramvajos ieviesta kompostieru sistēma, kas pirmajā dienā pasažieriem radīja pamatīgus sarežģījumus. RS informē, ka par braukšanu tramvajos bez biļetes ceturtdien vien sodīti 60 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!