Par spīti nevalstisko organizāciju un mazo aptieku iebildumiem, valdība trešdien atbalstīja Veselības ministrijas (VM) ieceri cīnīties par zemākām cenām medikamentiem, aptiekām uzliekot par pienākumu izsniegt lētākās kompensējamās zāles pacientiem, kuriem konkrētai diagnozei zāles izrakstītas pirmo reizi. Savukārt ieceri liekt zāļu ražotāju doto atlaidi atspoguļot medikamentu gala cenā valdība pagaidām atlika, jo VM priekšlikumā vēl bija daudz neskaidrību.

VM skaidroja, ka iecerētās kompensējamo medikamentu izsniegšanas kārtības maiņas mērķis ir, lai pacients saņemtu lētāko medikamentu no kompensējamo zāļu saraksta. Grozījumos noteikts, ka ārsts vispirms izrakstīs pacientam nepieciešamo zāļu starptautisko ķīmisko nosaukumu, nevis konkrēto zāļu firmas nosaukumu. Savukārt aptiekām būs pienākums šādiem pacientiem pret recepti izsniegt lētāko šī ķīmiskā nosaukuma medikamentu.

Aptiekām būs pienākums turēt uz vietas kompensējamo medikamentu sistēmā iekļautās lētākās savstarpēji aizvietojamās zāles. Tāpat aptiekām būs jānodrošina lētāko references grupas zāļu krājumi, kas paredzēti vismaz vidējam piecu dienu patēriņam.

VM piedāvāja noteikt, ka lētākās references grupas zāles un medicīnas ierīces, kas aptiekā netika pieprasītas pēdējā mēneša laikā, būs jāsagādā ne vēlāk kā 12 stundu laikā pilsētas teritorijā vai 24 stundu laikā - ārpus pilsētām, un šo normu izpildi uzraudzīs Veselības inspekcija. Taču Šos termiņus valdības sēdē apšaubīja nozares pārstāvji, kuriem bija arī citas iebildes pret VM piedāvātājām izmaiņām un kuri aicināja tās neatbalstīt.  Pēc nozares pārstāvju iebildumiem valdība nolēma šo normu precizēt, nosakot reāli izpildāmus termiņus.

Noteikumi arī paredz - ja aptieka šādam pacientam nebūs izsniegusi lētāko kompensējamo medikamentu, tad tai valsts neapmaksās savu medikamenta kompensējamo daļu. Savukārt, ja pacientiem pēc lētākā medikamenta lietošanas parādīsies kādas nevēlamas blaknes, tad ārstam būs jāizraksta nākamais lētākais medikaments no kompensējamo zāļu saraksta, vienlaikus par šīm blaknēm informējot Zāļu valsts aģentūru.

Sākotnēji šo kārtību par lētākā kompensējamā medikamenta izrakstīšanu ir plānots attiecināt vien uz pacientiem, kam zāles izrakstītas pirmo reizi. Līdz ar to uz pacientiem, kuri kompensējamās zāles jau saņem, šīs izmaiņas neatteiksies, un ārsti varēs viņiem turpināt izrakstīt tās valsts apmaksātās zāles, ko pacienti lietojuši līdz šim.

Nevalstiskās organizācijas gan iebilst pret steigā virzītajiem grozījumiem valdības noteikumos, kas plaši medijiem prezentēti otrdien un trešdien akceptēti Ministru kabinetā. Latvijas Ārstu biedrības pārstāvis Alvils Krams trešdien pirms valdības sēdes izplatītajā paziņojuma medijiem min piemēru, ka pacientam izrakstītas kādas zāles. Indijā ražotais medikaments maksā četrus latus, bet Krievijā, Horvātijā un Vācijā ražotās zāles maksā par 20 - 60 santīmiem dārgāk. Valsts kompensēs 75% no lētāko zāļu cenas jeb trīs latus. Lai kādas zāles ārsts vai pacients arī izvēlētos, budžeta izdevumi nemainīsies.

Taču pēc grozījumu akceptēšanas pacientam, kam zāles izrakstītas pirmo reizi, valsts kompensēs tos pašus trīs latus tikai, ja viņš iegādāsies lētākās zāles. Pērkot dārgākas zāles, pacientam visa cena būs jāmaksā pašam. Savukārt pacientiem, kuriem zāles izrakstītas pirms grozījumi stāsies spēkā, valsts arī turpmāk kompensēs trīs latus par jebkurām izvēlētajām zālēm, skaidro Krams, norādot, ka "no 1. janvāra daļa pacientu būs vienlīdzīgāki par pārējiem vienlīdzīgajiem".

 

Latvijas Ārstu biedrības pārstāvis valdības sēdē sacīja, ka viņš savā 15 gadu pieredzē tik sliktu piedāvājumu nav manījis. "Tas ir sākums haosam," teica biedrības pārstāvis.

Veselības ministrs Juris Bārzdiņš (ZZS) gan pauda neizpratni par Latvijas Ārstu biedrības nostāšanos farmācijas biznesa pusē, kas, pēc ministra teiktā, diskreditē šo organizāciju. "Aicinu uz šīm izmaiņām skatīties ar daudz plašākām acīm," teica ministrs, norādot, ka šīs izmaiņas noteikti palētinās zāles.

Savukārt VM priekšlikumu, ka ražotāju atlaidēm jāpadara zāles lētākas arī patērētājiem, valdība pagaidām atlika, atzīstot, ka šajā VM plānā ir daudz neskaidrību. VM ieceri vēl padziļināti izpētīs, lai pārliecinātos, ka šis regulējums neradīs problēmas kādam iesaistītajam nozares sektoram.

VM piedāvāja noteikt - ja zāļu ražotājs dos atlaidi medikamentu lieltirgotavām, tad tām arī šie medikamenti būs jāpiegādā tālāk ar tādu pašu atlaidi, kam būs jāparādās zāļu gala cenā visās aptiekās Latvijā. Ja lieltirgotavas šo atlaidi piemēros zālēm tikai sev piederošajās aptieku ķēdēs, tad VM aicinās Konkurences padomi (KP) veikt pārbaudi.

VM iepriekš skaidroja, ka viens no noteikumu grozījumu mērķiem ir izskaust nevienlīdzīgu attieksmi pret dažādiem medikamentu tirgus dalībniekiem, lai iedzīvotāji pēc iespējas tuvāk savai dzīves vietai saņemtu medikamentus saskaņā ar caurspīdīgiem un vienādiem kritērijiem, lai cilvēkiem nebūtu jāskraida no vienas aptiekas uz aptieku, meklējot lētāko medikamentu.

Premjers Valdis  Domrovskis (V) trešdien valdības sēdē apziņoja, ka aicinās uz sanāksmi Veselības ministrijas un farmācijas biznesa pārstāvjus, lai diskutētu par šo ieceri. Uz šo sanāksmi tiks aicināts arī pašreizējais veselības ministrs Juris Bārzdiņš (ZZS). Pēc piedāvājuma izvērtēšanas, to atkārtoti izskatīs valdībā.

VM uzskata, ka patlaban, pateicoties milzu atlaidēm, tiek organizētas milzīgas mārketinga aktivitātes, kas neveicina pārdomātu medikamentu lietošanu. Atlaides ne tuvu nenonāk līdz gala lietotājiem, tie ir atsevišķi gadījumi, atsevišķiem medikamentiem atsevišķās aptieku ķēdēs. Tāpēc šādas atlaides uzreiz ir jāiestrādā gala cenā, uzskata VM. 

Jau ziņots, ka, lētāko jeb references medikamentu vietā izvēloties dārgākus medikamentus, Latvijas pacienti pērn pārmaksājuši 9 184 407 latu. Šī summa ir par vairāk nekā pusotru miljonu latu lielāka nekā 2009. gadā un par gandrīz trim miljoniem latu lielāka nekā 2008. gadā.

Veselības nozares speciālisti pieļauj, ka pacienti, visticamāk, nav kļuvuši daudz turīgāki, te lielākoties jārunā par ārstu izvēli šīs zāles izrakstīt, kā arī par pacientu skaita pieaugumu. Tāpēc VM lēma rīkoties stingri - virzīt priekšlikumu, par kuru vairākkārt runājusi - ārstam kā obligātu pienākumu uzlikt pirmās izrakstīt lētākās zāles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!