Partijas "Visu Latvijai!" (VL) sāktajā parakstu vākšanas kampaņā par Satversmes grozījumiem, kas ļautu prezidentu vēlēt tautai, divu nedēļu laikā parakstījušies nedaudz vairāk kā 100 cilvēku, ceturtdien ziņo laikraksts "Latvijas Avīze".

"Skaits tiešām nav liels, bet mēs vēl tikai gatavojam savu informatīvo kampaņu," laikrakstam atzinis VL līdzpriekšsēdētājs Imants Parādnieks. Lai mudinātu cilvēkus parakstīties, tiekot gatavoti gan plakāti, gan bukleti. Ceturtdien arī sākšot darboties interneta vietne tautasprezidents.lv, kurā tiks skaidrota nepieciešamība pēc tautas vēlēta prezidenta un apkopoti gan idejas atbalstītāju, gan kritiķu argumenti, kā arī norādītas vietas, kur iespējams parakstīties.

Pagaidām parakstīties iespējams tikai pilsētās pie notāriem, bet drīzumā to varēšot izdarīt arī bāriņtiesās. VL līdzpriekšsēdētājs cer uz konsulārā dienesta atbalstu, lai parakstīties par Satversmes grozījumiem varētu arī ārzemēs dzīvojošie Latvijas pilsoņi. Katra paraksta notariālā apstiprināšana maksā divus latus, kas jāsedz pašiem dalībniekiem.

Satversmes grozījumu ierosināšanai idejas iniciatoriem jāsavāc vismaz 10 000 notariāli apstiprinātu parakstu, ja tas izdosies, Centrālā vēlēšanu komisija rosinās jaunu parakstu vākšanu, kurā jāsavāc desmitās daļas vēlētāju paraksti. Akcijas ierosinātāji pārliecināti, ka sabiedrības vairākums atbalsta tautas vēlētu prezidentu – par to liecinot dažādas socioloģiskās aptaujas. Tādēļ Parādnieks cer, ka nepieciešamos 10 000 parakstu izdosies savākt trīs līdz sešu mēnešu laikā.

Jau vēstīts, ka VL sagatavotais Satversmes grozījumu projekts paredz Valsts prezidenta vēlēšanu tiesības nodot tautai, kā arī paplašināt prezidenta pilnvaras – viņš apstiprina Ministru kabineta sastāvu, ieceļ tiesnešus, izvirza kandidātus valsts kontroliera un tiesībsarga amatiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!