Rīgas domes Administratīvā komisija par pieļaujamā akustiskā trokšņa līmeņa pārsniegšanu administratīvi sodīja akciju sabiedrību "Rita". Uzņēmumam tika piemērots naudas sods 150 latu apmērā, informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā.
Veselības inspekcijas organizētajā akustiskā trokšņa līmeņa mērījumu laikā, ko nakts stundās guļamtelpā Darba ielā 2 veica Pārtikas un veterinārā dienesta Nacionālās diagnostikas centra Vides un riska faktoru izmeklējumu daļas speciāliste, tika konstatēts, ka 100 metru attālumā esošā ražotne tvaika ģeneratora darbības laikā pārsniedz pieļaujamo akustiskā trokšņa līmeni par 10 decibeliem (testēšanas laikā konstatēti 40 decibeli, pieļaujamā robeža - 30 decibeli).

Uzņēmuma pārstāvis komisijas sēdē savu vainu atzina, uzsverot, ka pie šīs problēmas risinājuma tiekot strādāts. Jau uzreiz pēc mērījumu veikšanas esot tikusi panākta vienošanās ar kaimiņiem par to, ka uzņēmums, kas ražo tekstilizstrādājumus galvenokārt eksporta tirgiem, nakts laikā tvaika ģeneratoru neizmantos. Pēc Veselības inspekcijas norādījuma uzņēmuma vadība arī demontējusi divus ventilatorus. Līdz pavasarim plānots pabeigt darbus pie autonomas tvaika katlu mājas izbūves, tādējādi vairs netraucējot apkārtējos iedzīvotājus.

"Komisijas izraudzītā soda sankcija šoreiz tika noteikta tuvāk minimālajam apmēram tāpēc, ka uzņēmuma pārstāvis uzņēmās pilnu atbildību par nodarīto pārkāpumu un varēja konkrēti izklāstīt tā novēršanas plānus," pēc sēdes sacīja Administratīvās komisijas priekšsēdētājs Jānis Liniņš (TP). "Atliek tikai norādīt uz apstākli, kas radīja šo nepatīkamo situāciju un ir atspoguļots arī Veselības inspekcijas ziņojumā: uzņēmums pirms tvaika ģeneratora darbības uzsākšanas nebija veicis akustiskā trokšņa prognozēšanu un neizvērtēja tā ietekmi uz vidi."

Administratīvais sods par akustiskā trokšņa normatīvu un vides trokšņa robežlielumu pārkāpšanu fiziskajām personām var sasniegt 250 latus, bet juridiskajām personām maksimālā soda sankcija ir 500 lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!